Pět kapitol ze současné ekonomie. Seznamte se s českými vědkyněmi a vědci, kteří uspěli na světové scéně

20. březen 2020

Jak přemýšlejí ekonomové, kteří strávili velkou část své úspěšné kariéry v zahraničí a v současné době pracují na výzkumných pracovištích v České republice? Tomu se věnuje seriál Pět kapitol ze současné ekonomie. Pro vltavský cyklus Kontexty ho připravil René Levínský.

Připravil: René Levínský
Režie: Ivo Kristián Kubák
Premiéra: 16. 3. 2020
Natočeno: v roce 2020

Zatímco deník Handelsblatt sestavuje každoročně žebříček ekonomů z německy mluvících zemí podle jejich publikační úspěšnosti v posledních deseti letech a legitimita ekonomů ve veřejné debatě je tak do značné míry determinována právě touto statistikou, v České republice se k ekonomickým otázkám často vyjadřují zaměstnanci PR oddělení bank nebo ekonomové, jejichž myšlení ustrnulo v minulém tisíciletí.

René Levínský, který pracoval v letech 2000 až 2006 na  Univerzitě Alberta-Ludvíka ve Freiburgu a poté byl devět let zástupcem ředitele Ústavu Maxe Plancka pro ekonomii v Jeně, ve svém pořadu Pět kapitol ze současné ekonomie přestaví šest ekonomek a ekonomů ve věku kolem 40 let, kteří strávili značnou část akademické kariéry v cizině, publikují v prestižních vědeckých časopisech a momentálně pracují na výzkumných pracovištích v České republice.

Ambice být reprezentativním výběrem ale tento seriál nemá, úspěchů srovnatelných s těmi, které pořad představuje, dosáhli například i Filip Matějka, který byl v době natáčení pořadu v USA, či Jakub Steiner, jenž ve stejné době přednášel v Curychu.

Nobelova cena v praxi

Na koho se tedy seriál zaměří? Filip Pertold pracoval na Univerzitě Illinois v Chicagu, Aarhuské univerzitě v Dánsku a Kalifornské univerzitě v Berkeley a publikuje například v časopise American Economic Journal: Economic Policy.

Julie Chytilová a Michal Bauer ve svém výzkumu využívají metody, za které byla letos udělena Nobelova cena za ekonomické vědy, a momentálně se přímo podílejí na studii navazující na dvacet let starý experiment jednoho z letošních laureátů Michaela Kremera. Publikují v časopisech Proceedings of the National Academy of Sciences of the US nebo American Economic Review.

Lubomír Cingl je nejmladším z prezentovaných ekonomů, svou dizertační práci zkoumající vliv stresu na rozhodování obhájil v roce 2016 pod vedením Michala Bauera. Tento výzkum publikoval v Management Science, což je jeden z nejzásadnějších časopisů zabývající se rozhodovacími procesy.

Mariola Pytlíková získala doktorát z ekonomie na Aarhuské univerzitě v Dánsku, pracovala například na Princetonské univerzitě v USA nebo na Univerzitě Pompeu Fabra v Barceloně. Publikuje v časopisech European Economic Review nebo Economic Journal, její práce mají podle Google Scholar více než 1600 citací. Klára Kalíšková pak spolupracuje s prestižním německým Ústavem pro studium práce v Bonnu a publikuje v časopisech Labour Economics nebo Empirical Economics. 

autoři: René Levínský , Hana Slívová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.