Perský nový rok

19. březen 2012

Zatímco u nás slavíme v březnu počátek jara, v kalendáři některých východních krajů je tento den začátkem nového roku. Svátek známý jako Nowruz, Perský Nový rok, se vedle Iránu slaví v Afganistánu, Kazachstánu, Uzbekistánu a také v některých evropských zemích, například v Albánii či Kosovu, a samozřejmě i v exilových perských komunitách mnoha dalších států.

V Česku se měl letos Nowruz slavit dvěma velkolepými koncerty v Praze i Českých Budějovicích za účasti iránského kytaristy Shahaba Tolouie (který akci inicioval) a mistrovského indického bubeníka Triloka Gurtu. Tato velmi přínosná a organizačně náročná akce byla bohužel odvolána, což ale nijak neohrozí rozhlasovou oslavu Perského nového roku na Vltavě.

02581523.jpeg

V pondělní Čajovně Petra Dorůžky 19. března uslyšíte hudbu z Iránu, Albánie, Afganistánu a dalších zemí. Největší prostor bude mít zpěvačka Mahsa Vahdat, která žije v Teheránu, alba vydává v Norsku a vystupuje především v zahraničí. Od islámské revoluce totiž ženy smějí v Iránu vystupovat jen před segregovaným ženským publikem anebo soukromě v bytech. "Absence ženského hlasu silně poškozuje iránské kulturní dědictví," vysvětluje trpce zpěvačka. V repertoáru má zhudebněné texty současných básníků i světoznámých sufijských autorů jako je Hafez či Rumi. Mahsa Vahdat se také podílela na projektu, jehož tématem byly spojitosti mezi sufijskými básněmi a Ježíšovými výroky z Bible.

Klasická hudba Iránu má stejně hlubokou historii jako indická, která je na Západě daleko známější, a tak není divu, že poptávka evropského publika roste. Mahsa Vahdat je rovněž jednou z "ambasadorek" humanitární organizace Freemuse, která sídlí v Dánsku a sleduje porušování lidských práv v hudbě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.