Osudy Evžena Růžičky

15. únor 2019

Pětidílné rozhlasové vzpomínání lékaře, profesora Karlovy univerzity a přednosty Hennerovy neurologické kliniky v Praze. Poslouchejte on-line.

Pražský rodák žil s rodiči ve Strašnicích a nedaleko od domova chodil i do základní školy. Absolvoval gymnázium v Přípotoční ulici a v roce 1982 ukončil 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1982–1985 souběžně pracoval ve II. ústavu lékařské chemie a biochemie a na Neurologické klinice Fakulty všeobecného lékařství UK. Zde působil v letech 1986–1997 postupně jako sekundář, vědecký pracovník, odborný asistent a docent. V roce 2003 byl jmenován profesorem pro obor neurologie, od roku 2006 je přednostou kliniky.

Zabývá se extrapyramidovými onemocněními, což znamená např. Parkinsonovou nemocí, Touretteovým syndromem či dystonií. K odbornému zaměření na tato onemocnění se dostal díky přátelství s kolegou Janem Rothem, který převzal extrapyramidové pacienty po svém zesnulém otci doc. Bedřichu Rothovi.

Dr. Růžička absolvoval dvě dlouhodobé stáže v nemocnici La Salpetriere v Paříži, kde se při svém druhém pobytu setkal s prof. Agidem, který jej ve zkoumání a léčení extrapyramidových poruch velmi ovlivnil.

Prof. Růžička přednáší a školí studenty doktorandského studia. Jako hlavní autor či spoluautor publikoval osm monografií, z nichž některé dostaly významné ceny (například Haškovcovu cenu Nadačního fondu dr. Paula Janssena za nejlepší publikaci v oboru neurologie); je autorem kapitoly v prestižní monografii Movement Disorders a jako první Čech spolueditorem svazku knižnice Advances in Neurology (monografie Disorders of Gait). Kromě monografií publikoval více než dvě stě studií ve vědeckých časopisech, především se zaměřením na poruchy pohybu.

Je členem mnoha domácích i zahraničních odborných společností (například European Society of Clinical Neuropharmacology, kde je členem International Advisory Board).

V současnosti prof. Růžička působí jako předseda Evropské sekce Mezinárodní společnosti pro Parkinsonovou nemoc a pohybové poruchy.

Připravil Jiří Vondráček za technické spolupráce mistra zvuku Jiřího Slavičínského.
Natočeno v roce 2019.

autor: jvk
Spustit audio