Ostrava cikánská. Jak se žije romské komunitě v naší moravskoslezské metropoli

20. září 2023

Pořad připravil novinář, publicista a básník Ivan Motýl, který se dlouhodobě věnuje palčivým sociálním tématům soudobé Ostravy a moderním dějinám celého regionu. 

Účinkuje: David Viktora
Připravil: Ivan Motýl
Dramaturgie: Eva Lenartová
Režie: Simona Nyitrayová
Natočeno: v roce 2017

Zatímco od druhé půle 19. století přicházeli za prací do Ostravy hlavně chudí vesničané z Haliče, po druhé světové válce Ostravu zaplavila i mohutná vlna gastarbajtrů z východu Československa. Nezávisle na slovenské majoritě tak přicházeli i první slovenští Romové.

V roce 2017 natočil Ivan Motýl v moravskoslezské metropoli otevřenou sondu ze života tamní romské komunity, jejíž velikost nikdo přesně nezná. Rozhodně je hodně početná a má svoje dramatické dějiny, hlavně ale neprožívá zrovna šťastné časy.

Dvouhodinovou koláž rámuje angažované rapování třicetiletého ostravského Roma, který si říká Max Trezor, i lyrická harmonika Vasila Karaly. V pořadu uslyšíme romského univerzitního pedagoga Martina Kaleju a vydáme se i na návštěvu čtrnáctičlenné rodiny Kroščenů, která žije v jedné z ostravských vyloučených lokalit. Slovo dostane známý houslista Koloman Mirga, bez něhož se neobejde žádný pohřeb olašských elit včetně romských králů. Promluví také historička Nina Pavelčíková, která se na začátku 90. let jako první začala zabývat historií ostravských Romů. A samozřejmě všudypřítomné romské děti.

autoři: Ivan Motýl , ele
Spustit audio

Související