Orchestr Berg zahrál se zkouškou sirén v monumentální hydraulické hale

1. srpen 2019

Srpnová zkouška sirén s hudebním doprovodem se uskutečnila v monumentální hydraulické hale Výzkumného ústavu vodohospodářského v Podbabě.

SIRÉNA & VODA
středa 7. srpna 2019 v 11.50
Live video na Facebooku stanice.
Výzkumný ústav vodohospodářský (Podbabská 30, Praha 6)
koncept / hudba: Petr Hora
(světová premiéra)
Orchestr BERG – koncept projektu, dramaturgie a hudební zajištění
Český rozhlas – koproducent & přímý přenos na stanici Vltava

 

Výzkumný ústav vodohospodářský

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka slaví letos sto let od svého vzniku. Byl jedním z prvních vědeckých ústavů založených v samostatné Československé republice. Součástí oslav je i pátá hudební intervence k pravidelné zkoušce sirén. Uskuteční se první srpnovou středu v monumentální hale s modely vybraných úseků Vltavy a Labe. Pro zvídavé návštěvníky je připravena i komentovaná prohlídka tohoto unikátu.

Autorem hudby a konceptu je tentokrát mladý český skladatel Petr Hora. Ten se rozhodl ke znějící siréně přizvat i dvě sirény živé – tedy zpěvačky:

„Zpívají siréně takovou mantru, která je zároveň i otázkou.“ Jeho skladba zazní ve světové premiéře.

Sladatel Petr Hora

Akce je krátká a volně přístupná, může tak potěšit i ty, kdo by na běžný večerní koncert třeba nepřišli. Léto je také ideální k tomu udělat si polední pauzu o trochu delší, prostě se zastavit uprostřed všedního dne a osvěžit se netradičním zážitkem. Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG upozorňuje: „Je to celé překvapivě blízko – pouhých pár minut autobusem z Dejvické nebo pěšky z nádraží Praha-Podbaba.“ A komu se nepodaří dorazit do Podbaby, může poslouchat přímý přenos na stanici Vltava Českého rozhlasu.

HUDBA K SIRÉNĚ
série mikrokoncertů – hudebních intervencí ke zkoušce sirén

Orchestr BERG vyzval téměř dvě desítky skladatelů k vytvoření nových „time-specific“ kompozic určených k provádění v konkrétním čase, při pravidelné zkoušce sirén každou první středu v měsíci. A protože siréna byla původně vynalezena jako hudební nástroj, tento projekt ji oklikou alespoň částečně vrací zpět na začátek. Všechny akce cyklu přenáší v přímém přenosu Český rozhlas Vltava.

autor: Orchestr Berg

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.