Opera na internetu i ve vyhnanství. Provizorní a virtuální domovy pro divadla dneška

21. listopad 2017

Reflexe: Opera! se v den 155. výročí otevření Prozatímního divadla věnovaly provizoriím i virtuálním domovům pro divadla dneška.

Hosty pořady byli ředitelka opery Národního divadla v Praze Silvia Hroncová a ředitel opery Národního divadla Brno Jiří Heřman. Hlavním tématem byl evropský projekt Opera Vision a brněnská opera bez Janáčkova divadla.

Česká hudba ve virtuálním světě

S ředitelkou opery Národního divadla Silvií Hroncovou jsme mluvili především o projektu Opera Vision – nedávno spuštěné internetové platformě zajišťující online přenosy z operních divadel. Iniciátorem a garantem projektu je sdružení Opera Europa. Z Prahy se začne vysílat do světa česká klasika.
Dotkli jsme se i světové premiéry opery Miloše Orsona Štědroně Don Hrabal. Jejím námětem jsou poslední dny spisovatele Bohumila Hrabala, premiéra se koná 14. prosince 2017 na Nové scéně.

Jiří Heřman

Janáčkova opera bez Janáčkova divadla

Janáčkova opera v Brně se nachází v dočasném vyhnanství, její hlavní scéna – tedy Janáčkovo divadlo – je v dlouhodobé rekonstrukci. Ta začala letos v květnu a potrvá až do podzimu 2018. Rekonstrukce se musí stihnout nejpozději tak, aby 17. listopadu 2018 mohl začít festival Janáček Brno. Možnost, že by se opravy nestihly, ředitel opery Národního divadla Brno Jiří Heřman vůbec nepřipouští.

Židovští skladatelé v Československu a terezínském ghettu

Pavel Haas

Operní reflexe byla v den výročí vzniku samostatného československého státu věnovaná židovským skladatelům, kteří mezi první a druhou světovou válkou žili a tvořili v Československu. Hosty pořadu jsou dramaturg SOČRu Josef Třeštík a odborník na dílo Gideona Kleina, muzikolog David Fligg.

Rekonstrukce Janáčkova divadla ale má i pozitivní efekty. Tím nejviditelnějším je chystaná premiéra Gounodovy opery Faust v pavilonu P na Brněnském výstavišti. Rozlehlý prostor není pouhým provizoriem, ale nabízí nové inscenační možnosti a výzvy.

V pořadu zní hudba Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Georga Friderica Händela, Charlese Gounoda a Jaromíra Weinbergera.

autor: Boris Klepal
Spustit audio