Od renesance ke Goyovi: Grafiky a kresby ze Španělska

21. listopad 2012

Britské muzeum připravilo výstavu nazvanou Od renesance ke Goyovi: Grafiky a kresby ze Španělska.

Expozice představuje práce španělských umělců nebo umělců na Pyrenejském poloostrově působících zhruba od poloviny 16. století až po století devatenácté, tedy do jeho první čtvrtiny. Mnohé z vystavených děl jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé. Výstava nás seznamuje s dobou, kdy španělské výtvarné umění, španělská architektura byly na svém vrcholu, vždyť 17. století je v tomto kontextu často nazýváno španělským Zlatým věkem. Většinou však z tohoto období známe obrazy, malby. Expozice – a to je její velký přínos – přibližuje méně známou tvář španělského výtvarného umění v daných stoletích, tedy grafiky a kresby.Kromě Francisca Goyi, jehož jméno je uvedeno přímo v názvu expozice, jsou vystaveny práce snad všech dalších významných španělských mistrů z daného období, jakými bezesporu byli Diego Velázquez, Alonso Cano, Bartolomé Murillo či Francisco Zurbarán nebo Jusepe de Ribera, který tvořil v Neapoli. Pak jsou vystaveny také práce nepříliš známých výtvarníků, k nimž patří například Italové Pellegrino Tibaldi a Federico Zuccaro nebo vlámský tiskař Pedro Perret, který ve svých rytinách zachytil v 16. století Escorial i další významné madridské stavby.

Výstava je rozdělena „chronologicko-geograficky” do pěti částí: první je Kastilie – 16. století, další se věnuje Madridu ve století sedmnáctém, třetí Andalusii od roku 1560 do roku 1740, čtvrtá část se zaměřuje na Valencii a Riberu v Neapoli v letech 1550 až 1800 a poslední, pátá část, vrací návštěvníky výstavy do Madridu a podtitul tohoto oddílu zní Goya a jeho současníci. Časově je tato část ohraničena lety 1700 až 1828, což je tedy rok Goyovy smrti.

Návštěvníky výstavy nejvíce oslovuje Velázquezova studie vzpínajícího se koně a jezdce, kterou vytvořil někdy v letech 1625 až 1635. za zmínku stojí rovněž několik Murillových kreseb a především úžasná kresba hlavy mnicha, kterou vytvořil Francisco Zurbarán. Je to sice nevelká kresba, menší než formát A4, ale velmi působivá.

02771136.jpeg

V neposlední řadě jsou samozřejmě více než zajímavé kresby a grafiky Francisca Goyi. Vystaveny jsou ukázky z jeho grafických cyklů, jako Los Caprichos nebo Hrůzy války, což byla mistrova reakce na vpád napoleonských vojsk do Španělska a následující válečné horrory. Je představena rovněž jeho kresba červenou a černou křídou a uhlem, v níž roku 1812 ztvárnil Arthura Wellesleyho, pozdějšího vévody z Wellingtonu, který se proslavil především jako vítěz bitvy u Waterloo v roce 1815. A velmi zajímavé jsou také ukázky z další Goyovy grafické série z býčích zápasů.

Výstava Od renesance ke Goyovi: Grafiky a kresby ze Španělska je v sálu číslo 90 Britského muzea zdarma přístupná do 6. ledna 2013.

The British MuseumGreat Russell StreetLondonWC1B 3DG

Britské museum je zdarma přístupné denně od 10.00 do 17.30, v pátek až do 20.30. Velká dvorana je otevřena již od 9.00 do 18.00 hodin, ve čtvrtek, v pátek až do 20.30. Muzeum je zavřeno o Vánocích a na Nový rok.

Nejbližší stanice metra:Tottenham Court Road (Central a Northern Line)Holborn (Central a Piccadilly Line)Russell Square (Piccadilly Line)Goodge Street (Northern Line)

Informace:www.britishmuseum.org

autor: jbe
Spustit audio