Nové Star Wars se povedly. Vyprávějí o naději a nových začátcích

15. prosinec 2017

Osmý film ze ságy Star Wars: Poslední z Jediů otevírá Hvězdným válkám nové perspektivy.

Jen několik desítek minut po skončení první české projekci nového dílu Star Wars jsme se v Reflexích věnovali prvním dojmům z pokračování nejslavnější sci-fi franšízy filmu a západní popkultury vůbec.

Film rámuje spektakulární vesmírná bitva. Temná strana Síly v ní má převahu nad bojovníky Odboje, které princezna Leia vede v boji o holý život a snaží se zažehnout jiskru naděje v obnovení Republiky. Princezna Rey hledá Luka Skywalkera, další postavy se každá po svém snaží řešit krizovou situaci.

Jsem velmi příjemně překvapená. Zatímco předcházející díl Star Wars: Síla se probouzí hlavně ohříval to, co utvářelo franšízu dřív a obracel se do minulosti, novinka je až na dramaturgické zpomalení v poslední třetině filmu, velmi dobrá.
Jindřiška Bláhová

Naděje a nový začátek jsou nejvýraznější motivy Poslední z Jediů. Ve filmu, zdařile kombinujícím galaktickou akci s komorními scénami a průhledy do klíčových momentů z minulosti postav, se také objevuje kontrast zbrklé bojovnosti, přisuzované hlavně mužským hrdinům, a klidného, ochranitelského hrdinství. Jedna z hrdinek ho ve filmu shrne slovy „Nebudeme bojovat proti tomu, co nenávidíme, ale budeme chránit to, co milujeme.“

The Last Jedi, 2017

Do ságy přichází nová generace, s některými postavami se diváci loučí, takže filmu se – uvnitř zavedeného narativního modelu franšízy – nové variační perspektivy. Výrazné vedlejší role ve Star Wars: Poslední z Jediů mají také Laura Dernová a Benicio del Toro. V roli Leiy jsme naopak naposledy viděli herečku Carrie Fisher, která po dotočení Star Wars zemřela.

Poslechněte si záznam živého vysílání filmového pořadu Reflexe o Star Wars.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio