Northern Soul – hudba, která nepotřebuje hity. Písně se vám vlijí do krve

16. březen 2018

Všechno to začalo na přelomu 60. a 70. let. V severní Anglii začali objevovat černošskou hudbu a americký soul ovládl undergroundové prostředí tanečních parketů. Tak se zrodil northern soul. Své příznivce si nachází poslední roky i v Česku.

Přátelská atmosféra a spousta radosti. Tak popisují lidé spjatí se scénou northern soulu své akce. Podobné pocity nedokáže tak intenzivně vyvolat podle Ondřeje Ročka z Prague Allnighters žádná subkultura. Organizátor a DJ northern soulových večírků přitom sám dříve preferoval reggae a ska. Teď už se ale naplno odevzdal soulu a neposlouchá téměř nic jiného.

PRAGUE NORTHERN SOUL WEEKENDER
Tři dny plné skvělé hudby na třech různých místech.

16. – 18. březen – ROYAL Theatre & Club Chic, Vinohradska 48, Praha
17. březen – NoD, Dlouhá 33, Praha
18. březen – Klub Pavlač, Víta Nejedlého 23, Praha

Hudba s duší

Hnutí, které vzniklo na konci šedesátých let v severní Anglii, se dodnes těší velké oblibě zapálených tanečníků a posluchačů. Má několik specifik. Jak už napovídá název žánru – soul, jedná se o hudbu, která má svou duši. Proto ani nevadí, že na scéně chybí výrazné hity. Evergreeny, které by prostoupily celou společností. Naopak zůstaly uchované pouze u omezeného počtu lidí, pro které se stala večerní zábava životním stylem.

Drtivá většina skladeb byla totiž objevena zpětně. Hrdinové jednotlivých singlů tak často zůstali opomenuti. Jejich památce vzdávají hold o několik let později páry nohou navlíknuté do širokých nohavic a obuté do kožených polobotek s dobrým skluzem. Ty tancují až do úplného vyčerpání v kulturních domech i historických sálech. I když místo napomůže k pohodlné atmosféře, nejdůležitější jsou stejně kvalitní vinyly. Jejich cena postupem času stoupá. Za kus, který stál před padesáti lety pár pencí, dnes dají sběratelé klidně i stovky liber.

Na oslavě Northern Soulu v Praze zahraje i DJ Lester Wardle

V Praze začaly taneční a poslechové večírky zhruba před pěti lety. K tanci využívali pořadatelé Prague Allnighters dlouho klub Buben. Větší akci měli například v kulturním zařízení Domovina na Maninách. Ondřeji Ročkovi se ale líbí ve vinohradském Royal Theatre. Právě tam umístil první pražskou víkendovou oslavu nazvanou Prague Nothern Soul Weekender. „My sami se snažíme jezdit do ciziny. A když člověk cestuje přes půlku Evropy, tak je hezké, když je tam těch akcí víc, aby měl dlouhodobější program. Lidi jsou potom schopní norhthen soulem žít i celé tři dny. Tohle je ale pro českou scénu pořád docela těžké. Češi jdou naplno do jednoho dne,“ říká Ondřej Roček alias DJ Mr Cat.

„Soul pro mě znamená všechno. Soul mám v krvi. A pokud někdo přijde na northernsoulovou akci, bude mu soul kolovat v žilách brzo taky,“ řekl ve vysílání ArtCafé Lester Wardle z Yorkshireu. Britský DJ si do Prahy přivezl výběr sedmipalců ze své sbírky, kterou střádá už 42 let. I když bude hrát před místním publikem poprvé, loni už se jedné pražské akce zúčastnil. Místní prostředí si pochvaluje. Northern soul totiž hodně stojí na nadšení lidí z komunity, které pak z tanečních akcí dělá ojedinělou záležitost. Ať už se hraje v mekce žánru – v severozápadně položeném britském městě Blackpool, anebo v Praze.

Celý záznam pořadu včetně soulových skladeb a rozhovoru o Netflixu si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související