Neztracená perla Janis

19. leden 2013

Nezaměnitelná bluesová a rocková zpěvačka Janis Joplin (19. 1. 1943 - 4. 10. 1970) by se právě v den vysílání této Čajovny dožila sedmdesáti let.

V sobotní Čajovně, stejně tak i v pětiminutových Půlnocích od úterka 15. 1. do soboty 19. 1., můžeme poslouchat především ty méně známé nahrávky americké rockerky, která se v druhé polovině 60. let stala ikonou kultury hippies. Již od počátku 60. let ale zpívala blues jako černošské pěvkyně typu Bessie Smith. Ostře řezaný hlas byl podpořen mimořádným rytmickým cítěním, dobře pochopenou bluesovou intonací a improvizační schopností. Michael Kyselka připravil hodinu hraní a povídání s útržky rozhovorů, v nichž hlas Janis Joplin tlumočí osoba z nejpovolanějších - zpěvačka Janis Joplin Revivalu Táňa Poláčková.

02809309.jpeg

Text jedné z písniček z repertoáru Janis Joplin přeložil autor pořadu Michael Kyselka:

One Night Stand (S. Gordon, B. Flast)When I'm on the road playin' in a town without a name, And I'm feelin' low an' everybody looks the same. Well, you catch my eye, and then you come on strong an' try to make your play. Just because we loved tonight, please don't you think it's gonna stay that way.

Don't you know that you're nothin' more than a one night stand. Tomorrow I'll be on my way, an' you can catch me if you can. Honey, take me by the hand and play that game again, yeah.

02809313.jpeg

Everywhere I go, the people wanna make some time with me. That's okay, if the next day I can be free. Well, it's feelin' good and you're the one I'm lovin' tonight, Well, don't you go and spoil it, babe, by trying to get yourself all uptight.

Don't you know that you're nothing more than a one night stand. I'll be on my way an' you can catch me if you can. Honey, take me by the hand and play that game again, yeah!!!

02809312.jpeg

When I'm on the road, playin' in a town without a name, Honey, I'm feelin' low and everyone looks the same. Well, it's lookin' good and you're the one that's lovin' tonight, Don't you go and spoil it babe, by trying to get yourself all uptight.

Don't you know that you're nothing more than a one night stand. I'll be one my way an' you can catch me if you can. Honey, take me by the hand and play that game again.

Don't you know that you're nothing more than a one night stand. Oh, I'll be on my way, you can catch me if you can. Honey, take me by the hand and play that game again.

Don't you know that you're nothing more than a one night stand. Lord!!! Lord!!!!!

Láska na jednu nocKdyž máme koncert někde v bezejmenným městěCejtim se nic moc a každej vypadá stejněA že sem si Tě všimla a že sme to spolu rozehráliTo neznamená, že to je navždy

Copak nevíš že si jenom láska na jednu nocZejtra budu pryč, můžeš si mě chytit, jestli se |Ti to podaříAle teď mne zlato, vezmi mne za ruku a ještě chvilku hrajme tu hru ..

Lidi chtěj bejt se mnou aspoň chvilkuA to je v pohodě, ale další den už chci bejt zase volnáAle te´d je to s tebou fajn, a jsi to Ty koho dnes v noci milujiTak to nepokaž a nebuď upjatejpjatej

Copak nevíš že si jenom láska na jednu nocZejtra budu pryč, můžeš si mě chytit, jestli to umíšAle teď mne zlato, vezmi mne za ruku a ještě chvilku hrajme tu hru ..

autor: Aleš Opekar
Spustit audio