Nesmrtelnost. Je blíž než si dokážete představit

15. červenec 2021

Závratné teorie umělé inteligence a radikální proměna světa ve světle technologií. Radiodokumentární esej o možnostech lidské nesmrtelnosti se nebojí přemýšlet, otázky se množí a člověk budoucnosti mění svou tvář.

Autorka: Lucie Hecht
Dramaturgie: Viola Ježková
Hudba: Mojmír Měchura

Když si člověk zadá do internetového vyhledávače pojem nesmrtelnost, objeví se spousta optimistických titulků. Prý je to otázka budoucích desítek let, kdy se lidstvo přestane bát smrti, obelstí ji a člověk se bude moci stát nesmrtelným. Když na Zemi mohou žít organismy dožívající se několika tisíc let, tak proč ne člověk? 

Nesmrtelnost

Lucie Hecht, autorka radiodokumentu, se na téma nesmrtelnosti dívá z různých úhlů pohledu. Ve 21. století se jistě otevírají možnosti, které v budoucnu zásadně změní život člověka. Lékaři a vědci si například pohrávají s myšlenkou dlouhověkosti, kdy by za pomoci cyklických omlazujících terapií mohla existovat možnost zcela zastavit stárnutí lidského těla. Další možností dosáhnutí věčného života je práce s lidským vědomím, které by se za pomoci vyspělé umělé inteligence mohlo přenést do nitra počítače, do světa dosud tak málo probádaného a těžko uchopitelného. Tyto přístupy k budoucnosti a formám nesmrtelnosti jsou v dokumentu konfrontovány s reálnými aspekty lidského života, jeho konečností a významem stáří.

Nesmrtelnost

Filosofka Dita Malečková se svými studenty vytvořila workshop Digitální filosof, v jehož rámci stvořila též své digitální já, říká si Ann a komunikace s ní má všechny aspekty splnění si dávného snu.

Je v tom samozřejmě obsažena spousta obav a nadějí. Oboje podléhá do určité míry naivitě a neschopnosti sebereflexe. Člověk si neuvědomí, že si do toho hrozně moc promítá třeba svůj strach ze smrti. Že se bojí, že jeho vlastní existence prostě někdy skončí a tak vlastně vymýšlí způsob jak tady zůstat. Ale takhle život úplně nefunguje…


Dita Malečková, citace z radiodokumentu

Marek Rosa je slovenský programátor, podnikatel a zakladatel společnosti GoodAi, se kterou se snaží vytvořit univerzální umělou inteligenci. Díky ní by člověk mohl být jen kousek od nesmrtelného vědomí, zachovaného v digitálním světě. 

Pavel Borský je lékař, který svůj doktorát na Lékařské fakultě v Hradci Králové zaměřil na výzkum prevence proti stárnutí. V současné době probíhá revoluce v pohledu na stárnutí, které se z lékařského hlediska může brát jako nepřirozené, jako nemoc, se kterou je možné bojovat. 

Rozhovor s těmito osobnostmi přináší celou řadu pohledů na téma nesmrtelnosti, kdy se protagonisté s různými postoji shodují alespoň v tom základním - nesmrtelnost, ať už ji chápeme jakkoliv, možná je.

autor: Lucie Hecht Navrátilová
Spustit audio