Nedělní jazzové lelkování: Rok české jazzové hudby

16. březen 2014

Rok 2014 je Rokem české hudby. Čtyřka na konci letopočtu má zřejmě kouzelnou moc, protože data narození velkých osobností české hudby končí právě touto číslicí. To neplatí jenom pro představitele vážné hudby, ale také pro reprezentanty veselejších žánrů, jako je jazz.

V lednovém Jazzcafé byl hostem Miloslav Ducháč narozený 21. ledna 1924. Byl to jeden z tria vrstevníků, do kterého patřili také Vlastimil Hála a Dr. Lubomír Dorůžka, na něhož vzpomeneme v březnovém pokračování letošního cyklu pořadů věnovaných osobnostem Roku české hudby.

Na začátku letošního roku tuto přehlídku zahájili Jiří Šlitr, Pavel Klikar, Luděk Švábenský, Eva Olmerová a Karel Velebný, jenž se sice narodil v roce 1931, ale protože od jeho úmrtí uplynulo 7. března 25 let, bylo jeho jméno zcela po právu také zařazeno do oficiálního seznamu letošních oslavenců.

Do této vybrané společnosti patří nejen Dr. Lubomír Dorůžka, jehož nedožité devadesáté narozeniny připadají na 18. března, ale také kontrabasista Jan Arnet, pianista a klarinetista Jiří Gilík, pianista Petr Skočdopole, textař a organizátor Josef Novotný a saxofonista Milan Ulrich.

Každý z nich přispěl do české jazzové diskografie snímky, které zazní v neděli 16. března na jazzové vlně Českého rozhlasu-Vltava.

SHQ Karla Velebného - Jazzové nebajky (1972):
autor: Aleš Benda
Spustit audio