Nechci ji zobrazovat jako světici, měla ráda život, říká David Mrnka. Vzniká filmový příběh Milady Horákové

13. prosinec 2016

Jako dům duchů vypadá budova v pražské Washingtonově ulici, kde se natáčejí scény filmu Milada. Snímek režiséra Davida Mrnky zachycuje třináct let života Milady Horákové, ženy, která byla popravena po zinscenovaném komunistickém procesu v roce 1950.

Film se točí v angličtině. Hlavní role Milady Horákové se ujala izraelská herečka Ayelet Zurer, jejího manžela ztvární Američan Robert Gant. Režisér přitom po všech hercích vyžaduje angličtinu pokud možno s českým přízvukem. Pro české diváky bude film předabován do češtiny. Atmosféra ruzyňské vyšetřovny padla na celý štáb Ještě před rokem zmiňoval režisér David Mrnka zcela jiná jména hereček, které by mohly ztvárnit Miladu Horákovou. Nakonec padla volba na izraelskou herečku Ayelet Zurer. Jak se zhostila hlavní role? „V té roli je fantastická a to je nejdůležitější. Takže podává životní výkony a je výborná, díky tomu jsme si ji vybrali,“ odpovídá režisér dva dny před koncem zimního natáčení, přičemž ještě štáb čekají dotáčky na jaře a v létě příštího roku.

03761856.jpeg

Jestliže je podle Davida Mrnky různě náročná úprava kulis, k velkým změnám docházelo i uvnitř štábu, měnil se kameraman i někteří herci, pokračuje režisér Mrnka: „Trochu se to prodraží, a vlastně je to filmový byznys, takže lidé se mohou nebo nemohou věnovat právě našemu projektu, musí odejít jinam a podobně. Natáčení se několikrát odložilo, takže to vyšlo tak, jak to vyšlo, ale podle mne to vyšlo výborně, protože máme fantastický štáb. Měli jsme velké štěstí.“

Spustit audio