Nabídněte si premiérově: Vánoce v předstihu, mrtvého Mickey Mouse, ženu - Krysaře i loutkovou Sůl nad zlato

4. listopad 2016

O tom, co všechno se může stát na Štědrý den, pojednává nová inscenace brněnského Mahenova divadla. Vánoční povídku Jak jsem se ztratil napsal Ludvík Aškenazy, autor známý svým citem pro krásu českého jazyka.

Hlavními postavami jeho příběhů jsou především děti. Stejně je tomu i u povídky jejíž dramatizace bude mít premiéru 4. listopadu v režii Martina Františáka.

Správnou vánoční atmosféru chtějí tvůrci navodit zpíváním koled. První a poslední adventní neděli rozezpívá Mahenovo divadlo před tímto představením Národopisný soubor Děcka ze Skoronic.

Původně sedmistránkovou povídku Ludvíka Aškenazyho s názvem Jak jsem se ztratil převedl do divadelní podoby Jan Borna a s úspěchem ji uvedl v roce 2000 v pražském Divadle v Dlouhé. Mahenovo divadlo jeho dramatizaci převzalo, přesto však mohou brněnští diváci očekávat drobné úpravy, vysvětluje režisér Martin Františák: „Naše inscenace bude jiná, bude lyričtější, bude používat i jiné divadelní prvky, než ta inscenace v Dlouhé, budeme zpívat jiné písně a představení jsme navíc obohatili o různé drobné motivy či situace z Aškenazyho díla, ať z povídek, básní i z prózy.“

03738025.jpeg

Tvůrci přistoupili k inscenování Aškenazyho textu hned ze dvou důvodů. Prvním z nich bylo, že v Mahenově divadle doposud chybělo představení pro rodiny s dětmi. Velkou roli pak hrál samotný příběh, který má podle režiséra Martina Františáka velký lidský přesah.

Divadelní trip o zlých snech

Anna utekla z domova. Filip miluje fyziku a perník. Nikola je divná. A sny jsou bez hranic - něco jako EU. Kdo se chce stát na piko vteřinu středem vesmíru? Kdo se bojí myší? Zapomeňte na pohádky, Mickey Mouse je totiž mrtvý. Surrealistická noční můra napsaná v horečce a místo spánku. Wau! I feel good tu ru tu ru tu ru tu. So good, so good...

03738029.jpeg

Studio Palm Off - neboli punková scéna Divadla pod Palmovkou - přichází s novou premiérou nazvanou Mickey Mouse je mrtvý. Autorem je dramatik, herec a režisér Tomáš Dianiška, premiéra je plánovaná na 4. listopadu. Jde o příběh čtveřice mladých lidí, kteří vyprávějí o svých snech a láskách.

Poprvé hru uvedlo před čtyřmi lety Divadlo F. X. Kalby, mladá odnož libereckého Divadla F. X. Šaldy. Když se stal Tomáš Dianiška členem libeňského souboru, některé ze svých her přenesl i na zdejší „off scénu“, což je případ inscenace Mickey Mouse je mrtvý.

Původní text vznikl ve velmi krátkém čase formou volných asociací. „Teď jsme ten text zvlášť neupravovali, to spíš dělali herci,“ objasňuje Tomáš Dianiška. „Je to kolektivní věc a teď tam máme nové obsazení, přibyli dva noví herci, takže oni si také předělávali ten text, aby jim šel lépe. My jsme chtěli, aby to bylo tak divoké, jako když to vzniklo, takže to jsme se tam snažili také nějak udržet.“

Ve Švandově divadle má 5. listopadu premiéru inscenace Krysař na motivy stejnojmenné novely Viktora Dyka.

03738027.jpeg

Středověká legenda o muži, který zbavil město krys a poté potrestal jeho zkažené obyvatele, se dočkala mnoha zpracování literárních i výtvarných, objevila se ve filmech hraných i animovaných, v hudbě a samozřejmě i na divadle. Se svojí verzí nyní přichází Švandovo divadlo v Praze. Autorkou scénáře je dramaturgyně Martina Kinská, která se inspirovala novelou Viktora Dyka. Inscenaci, která se odehrává ve středověkých reáliích, ale zřetelně odkazuje i k současnosti, nastudoval režisér Dodo Gombár. Do hlavní role obsadil kupodivu ženu - Kláru Cibulkovou. Vedle ní si zahrají Réka Derzsi, Marek Pospíchal, Jacob Erftemeijer nebo Luboš Veselý.

Tvůrci se inspirovali i maďarskou verzí legendy, v které je krysařem rusovlasá žena, říká režisér Dodo Gombár: „Já jsem od začátku chtěl jaksi intuitivně, abychom toho Krysaře postavili trochu na hranu. Chtěli jsme popřít sexualitu a vnést do inscenace napětí, které není divadelní, ale je lidské a způsobí nějakou nervozitu z toho, že vás tak zvláštně irituje.“

03738024.jpeg

Loutkové divadlo Buchty a loutky nabízí dětem od tří let pohádku Boženy Němcové Sůl nad zlato

Premiéra je 6. listopadu ve Studiu Švandova divadla od tří a od pěti hodin. Loutky pro tuto inscenaci jsou dílem Františka Antonína Skály, který se spolu s režisérem Radkem Beranem podílel i na vzniku animovaného filmu Malý pán.

Týden po premiéře pohádky Sůl nad zlato oslaví soubor Buchty a loutky 25 let své existenceZa tu dobu soubor vytvořil celkem 57 inscenací pro děti i dospělé a řadu dalších divadelních, hudebních i filmových projektů. Oslavy proběhnou 12. a 13. listopadu ve Studiu Švandova divadla. V sobotu budou po celý večer improvizovat spřízněné soubory na téma Buchty a loutky. V neděli pak proběhne narozeninový koncert, který zahájí Buchty a loutky svým improvizačním přestavením Automat.

autoři: Milena M. Marešová , Marina Feltlová , Iveta Novotná
Spustit audio