Myslet po svém

1. říjen 2010

Kulturní časopis Revolver Revue není jen progresivním periodikem, které představuje současné umění v nečekaných formách a kontextech. Revolver Revue zároveň ztělesňuje životní postoj, jehož kořeny sahají do českého undergroundu. Právě proměnu časopisu v demokratických poměrech, stejně jako budoucnost české alternativní kultury vůbec, sleduje komponovaný dvouhodinový pořad Ivany Myškové Myslet po svém, natočený k letošnímu 25. výročí této ojedinělé umělecké platformy. Vysíláme v pátek 1. října od 20 hodin.

Literárně-výtvarný časopis Revolver Revue pod názvem Jednou nohou v roce 1985 založili publicista Ivan Lamper, výtvarník Viktor Karlík a spisovatel Jáchym Topol nejprve jako samizdat. Po roce 1989, tedy od 14. čísla časopis vychází oficiálně a vytváří mezioborovou platformu pro současné umění. V roce 1995 redakce zakládá Kritickou Přílohu Revolver Revue, v níž publikuje výhradně uměleckou kritiku i texty kriticky reflektující společenské a mediální jevy. Po zániku Kritické Přílohy vzniká knižní kritická řada. Už od samizdatových počátků existuje Edice Revolver Revue, která představuje nejen českou, ale i překladovou literaturu, např. texty Witolda Gombrowicze.

Po celou dobu své pětadvacetileté existence Revolver Revue neslevuje ze svých nároků a bez ohledu na ideové nebo ekonomické požadavky objevuje autory, kteří se vymykají hlavnímu proudu a svým uměleckým jazykem výrazně ovlivňují podoby současného umění.

V pořadu Myslet po svém hovoří: Terezie Pokorná, Viktor Karlík, Marek Vajchr, Jáchym Topol, Zbyněk Hejda, Ivan Matoušek, Martin Langer, Pavla Pečinková, Miroslav Petříček a další. Texty interpretují: Marie Málková a Jiří Ornest. Hudba: Velvet Underground, Agon Orchestra, Národní třída, Plastic People, WWW, Monika Načeva. Na pořadu Ivany Myškové spolupracovali Dominik Mačas a Vladimíra Bezdíčková.

Spustit audio