Mládí je nebezpečný a křehký věk, říká před třicítkou básník a performer Ondřej Macl

24. srpen 2018

Jméno Ondřeje Macla vstoupilo do širšího povědomí, když v roce 2009 zvítězil v celostátním kole soutěže Slam poetry. Letos získal literární Cenu Jiřího Ortena.

„Posledních osm let mě zajímá hlavně láska, a to ta řecká, které se říká erotická podle boha lásky Erota. Neomezuju se na určité řemeslo nebo formu, ale zajímá mě pokládat si znovu otázku vztahu uměleckého díla a emocí. Jak se může v někom probudit radost a jak se může také stát umělcem,“ říká mladý básník, performer, příležitostný literární kritik a fotograf.

Slam poetry z českých luhů a hájů. Poezie, která křičí, vypráví, žertuje i exhibuje

03693188.jpeg

Před třinácti lety se uskutečnil 1. ročník celonárodního kola Slam poetry. Odehrál se na festivalu Poezie bez hranic v Olomouci. Od té doby popularita specifického básnického projevu v České republice roste.

V úvodu žánrové koláže Miluji svou babičku víc než mladé dívky, za níž Macl Ortenovu cenu získal, píše o své snaze probouzet obecnější povědomí o „erotice života“. „Znamená to, že vnímám věci, které mě zasahují a nemusí být vůbec milostné, nejdřív se jen leknu a nutí mě to přehodnocovat. Celá moje knížka je o tom, že jsem si uvědomil setkávání s těžce nemocnou babičkou jako něco nesamozřejmého. Vytvořil jsem pak sbírku citových zásahů, která je portrétem našeho vztahu,“ dodává autor.

Čtěte takéK čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky. Nejsem macho, brání se básník

Ondřej Macl se chystá vydat na podzim sto variací na Jiřího Žáčka. Co ho k tomu vedlo a jak Žáček na nápad reagoval, si můžete poslechnout v rozhovoru níže. Dozvíte se mimo jiné i to, co je podle Macla důležité na současném literárním provozu i proč v létě nakonec nejel na festival Šrámkova Sobotka.

Celé ArtCafé, do kterého Petr Dorůžka vybral méně známé písně z počátečních let kariéry Arethy Franklin i skladby hudebnic, které na ni odkazují, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související