Ministerstvo

27. březen 2012

Když jsem před léty slyšel o tom, že se budou měnit názvy pracovních zařazení, uklízečce se bude říkat „kosmetička podlahových krytin“ a kopáčovi „konstruktér planetárních rýh“, cítil jsem v těch anekdotických termínech neslušnost a ironii vůči člověku. Naštěstí se tyto pojmy neužívají, ale terminologie se přece jen prudce změnila.

Nějak se nám z naší vlasti vytratili řemeslníci, protože se z nich ze dne na den stali manažeři. Vedoucí kolektivu se změnila v tzv. klíčovou pracovnici, z učitele se stal edukátor, ze školy edukační realita, doktor už není pro zdravotní pojišťovnu lékař, ale nositel výkonu a marod se proměnil v unikátního pojištěnce. Ze švadlen se staly operátorky oděvní tvorby a z Čechů sjednocení Evropané.

Tím ovšem galerie moderních proměn nekončí. Dokladem mohou být následující termíny. Fotbalový fanoušek, cestující, žák, pacient nebo cizinec.

Říká se jim fotbaloví fanoušci. Nikoli vandalové, násilníci nebo primitivové. Mohli by se totiž cítit dotčeni na svých nezadatelných občanských právech a stěžovat si zmocněnci pro lidská práva, že je někdo urazil. O tom, že by spor vyhráli, dnes asi nikdo nepochybuje. Ministerstvo vnitra má ovšem na problémy s tzv. „fanoušky“ připravena řešení. Problémy monitoruje a přijme v budoucnu účinná opatření.

Říká se jim cestující. Ničí vagóny, napadají revizory a průvodčí, obtěžují, znečišťují. Nikdo z personálu nezasahuje. Bojí se. Co kdyby tím narušil jejich nezcizitelné lidské právo a nezadatelnou občanskou svobodu? Ministerstvo dopravy má ovšem na problémy s tzv. „cestujícími“ připraveno řešení. Problémy monitoruje a přijme v budoucnu účinná opatření.

Říká se jim žáci. Jsou drzí, cyničtí, hulvátští až krutí. K učitelům i sobě navzájem. Nesmí se však napomenout. Mohlo by se to dotknout jejich integrity, dětských práv a především jejich rodičů. Ministerstvo školství má ovšem na problémy s tzv. „žáky“ připravené řešení. Problémy monitoruje a přijme v budoucnu účinná opatření.

Říká se jim pacienti. Jsou nekritičtí, svévolní, dotěrní, drzí, napadají slovně i fyzicky zdravotní sestry a lékaře. Jejich usměrnění ovšem nepatří do kompetence zdravot¬níka. Mohlo by to působit jako nerovnoprávný vztah. Ministerstvo zdravotnictví má ovšem na problémy s tzv. „pacienty“ připravené řešení. Problémy monitoruje a přijme v budoucnu účinná opatření.

Říká se jim Evropané. Vozí k nám odpad, drogy, AIDS. Nesmějí se omezovat. Mohli by se cítit dotčeni na svých nezadatelných demokratických, evropských svobodách. Ale ministerstva všech resortů mají už na tyto problémy připravena řešení. Problémy monitorují a v budoucnu přijmou účinná opatření.

Milí, rozhlasoví posluchači;

jak já to tak monitoruji, přijal bych účinné opatření už teď hned, a vytvořil bych nové, sloučené ministerstvo. Ministerstvo pro odvahu, užívání zdravého rozumu a likvidaci české národní servility.

autor: Max Kašparů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.