Marwan Al-Solaiman

2. duben 2009

Arabská loutna oud je sice předchůdcem evropské loutny, kytary a dalších strunných nástrojů, ale její hudební image je s evropským hudebním myšlením spíš v kontrastu.

Tak především, oud nemá pražce, což hráčům umožňuje únik daleko za hranice durových a mollových tónin a volný pohyb v labyrintu orientálních tónových řad. Hostem čajovny Petra Dorůžky v pondělí 13. dubna bude syrský hráč Marwan Al-Solaiman, který žije v Praze a spolu s dalšími hudebníky ze Sýrie a Libanonu vytvořil skupinu Ziriab. Její jméno inspiroval muzikant, který v 9. století odešel z Bagdádu do maurské Andalusie. Na aristokratickém dvoře v Cordobě tehdy založil hudební tradici, která má dnes v arabském světě podobnou roli, jako v Evropě vážná hudba. Marwan Al-Solaiman se vedle andaluské hudby věnuje i dalším projektům: komponuje scénickou hudbu a se středověkým ansámblem Kvinterna hraje písně sefardských Židů, které rovněž vznikly na půdě maurského Španělska.

V závěru pořadu uslyšíte navíc dvě hudební pozvánky: na tématický večer Planet Connection s hudbou Litvy i na koncert skupiny Dhol Foundation, na který v soutěži můžete dokonce vyhrát vstupenky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.