Marie Stuartovna, 7 sester i Anatomie sebevraždy. Pražský divadelní festival německého jazyka bude online

1. prosinec 2020

Thalia Theater Hamburg, Deutsches Theater Berlin, She She Pop a řada dalších renomovaných divadel a souborů se představí na 25. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Ten proběhne online od 1. do 9. prosince.

Přehlídka výrazných německojazyčných inscenací dostala, vzhledem k aktuálním protipandemickým opatřením, digitální podobu. Podtitulem festivalu je tak „diesmal digital“.

Pražský divadelní festival německého jazyka otevře inscenace Marie Stuartovna z berlínského Deutsches Theater. Režisérka Anne Lenk se nedopouští žádné převratné dekonstrukce, spíše ukazuje, jak silný, chytrý a také vtipný je původní text Friedricha Schillera.

Inscenace Funny Games, Činoherní studio v Ústí

Hamburský Thalia Theater nabídne inscenaci Boxer. Dramatizaci románu Szczepana Twardocha režíruje polská režisérka Ewelina Marciniaková, které se v inscenaci povedlo herecky silné varování před rostoucím nacionalismem v dnešním Polsku a Evropě.

Dalším bodem programu je inscenace nezávislého souboru She She Pop s názvem 7 sester. Čtyři performerky a performeři se vmísí mezi personál Čechovova dramatu Tři sestry, aby zde založili sesterství.

Letošním laureátem Ceny Josefa Balvína, kterého tradičně vybírá porota tvořená redaktory Divadelních novin, se stala inscenace Funny Games z ústeckého Činoherního studia. Dramaturg K. F. Tománek a režisér Tomáš Loužný adaptovali film rakouského režiséra Michaela Hanekeho o nezvaných hostech, kteří nabourají prázdninovou idylku jedné šťastné rodiny.

Na festivalu budou online uvedeny také inscenace Anatomie sebevraždy v režii Katie Mitchell nebo Touch v režii Falka Richtera.

Spustit audio