Marie Stryjová: Nad rovinou. Lyrické vzpomínky na dětství v pohnuté době na Ukrajině

Četba na pokračování z knihy české autorky, která své dětství a dospívání prožila ve Volyňské oblasti na západní Ukrajině. Připravila a účinkuje Jana Franková Doležalová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Připravila a účinkuje: Jana Franková Doležalová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2007

Prozaička, básnířka a překladatelka Marie Stryjová se narodila v roce 1931 v Dembrovce ve Volyňské oblasti na západní Ukrajině. V roce 1947 se její rodina, stejně jako mnoho jiných volyňských Čechů, vrátila domů a usadila se ve vesnici blízko Broumova. Po absolvování tamního gymnázia vystudovala v Praze ruštinu a polštinu. Zemřela v roce 1977.

Umělecká vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru Jana Franková Doležalová

Vltavská Četba na pokračování čerpá ze souborného vydání próz Marie Stryjové, z obsáhlé části nazvané Nad rovinou, ve které se spisovatelka vrací ke svému dětství a dospívání, prožitém v jedné z českých enkláv ve Volyňské oblasti na západní Ukrajině.

Autorka dětským viděním – pro které jsou stejně důležití lidé jako zvířata, barvy, roční období, předměty – vypráví věcně, bez sentimentu a s humorem příběhy své rodiny, svérázných příbuzných, českých, ukrajinských, polských i židovských sousedů, ale i vojáků, které „velké dějiny“ na krátkou dobu zavály do malé obce Dembrovka u Hrušvice.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.