Marie Šedivá: Útěk. Věra Galatíková jako kněžna Marie Volkonská ve hře připomínající statečnost žen děkabristů

29. listopad 2020

Jako jedna z prvních následovala kněžna Marie Volkonská svého muže, knížete Sergeje Volkonského, do vyhnanství po potlačeném povstání děkabristů. Ve velmi těžkých životních podmínkách strávila 30 let, teď je stárnoucí žena na útěku ze Sibiře a zdá se, že už nemá sílu pokračovat. Obnovenou premiéru po více než 30 letech poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Marie Volkonská (Věra Galatíková), Sergej Volkonský (Karel Höger), Generál Rajevský (Miloš Nedbal), Máša Rajevská (Daniela Kolářová), Káťa Trubecká (Karolina Slunéčková), Alexandra Muravjovová (Alena Vránová), Car (Miroslav Doležal), Vozka (Jiří Hanák), Komentátor (Rudolf Kvíz), Chůva (Pavla Maršálková) a další
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1976

Po nezdařeném pokusu skupiny šlechticů a důstojníků svrhnout nového cara Mikuláše I. v prosinci 1825 následovalo hromadné zatýkání. V procesu s děkabristy bylo odsouzeno přes pět set lidí, vesměs z předních šlechtických rodin. Mezi nimi i kníže Sergej Volkonský, který se sotva před rokem oženil s mladou kněžnou Marií Rajevskou. Když byl kníže odsouzen k nuceným pracem a vyhnanství na Sibiř, jeho žena se ho přes nesouhlas vlastní rodiny rozhodla do vyhnanství následovat. Přestože to znamenalo mimo jiné svěřit čerstvě narozeného syna Nikolaje příbuzným a na desítky let opustit civilizovaný svět. Ve velmi těžkých životních podmínkách strávila 30 let.

Teď je Marie Volkonská na útěku domů. Při jízdě mrazivou krajinou si ve vzpomínkách znovu vybavuje vlastní životní příběh a jeho klíčové okamžiky. A čím dál neodbytněji se jí vkrádá otázka, jestli rozhodnutí následovat manžela bylo správné a zda cena, kterou za ně zaplatila, nebyla příliš vysoká.

Tolstého Vojna a mír je vyprávění o mládí těchto pozdějších revolucionářů. Jejich osudy i obdivuhodný život jejich žen jsou i dnes vzrušující a dojemné.
Marie Šedivá

Marie Šedivá ke vzniku své rozhlasové hry Útěk uvedla: „Občas dělám lektorské posudky pro Lidové nakladatelství. Tak se mi dostal do rukou časopis Sibirskije ogni a v něm moc zajímavé dokumenty o životě žen děkabristů v sibiřském vyhnanství. … Sedávala jsem ve Slovanské knihovně a četla paměti kněžny Volkonské, psané ještě předrevolučním pravopisem. Znovu jsem si přečetla Tyňanovo Osudné náměstí a další knížky. Uvědomila jsem si, že Tolstého Vojna a mír je vyprávění o mládí těchto pozdějších revolucionářů. Jejich osudy i obdivuhodný život jejich žen (mne z nich zaujala nejvíc Marie Nikolajevna Volkonská) jsou i dnes vzrušující a dojemné.“ (z rozhovoru s Alešem Fuchsem pro časopis Scéna 4/1976)

Rozhlasovou hru nastudoval v roce 1976 režisér Petr Adler, který roli Marie Volkonské svěřil herečce Věře Galatíkové. Spolu s ní účinkují další výborní herci jako Daniela Kolářová, Karolína Slunéčková, Miloš Nedbal, Karel Höger, Miroslav Doležal, Alena Vránová.

Spustit audio