Marek Novotný Quintet: Leland Dream

7. duben 2015

V sobotu 11. dubna se v rámci trutnovského festivalu Jazzinec uskuteční premiéra Jazzové symfonie od pianisty a skladatele Marka Novotného. Zazní v podání jeho jazzového kvinteta a Jihočeské komorní filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného. V dnešní Mozaice budou znít ukázky z alba Leland Dream, které Marek Novotný vydal v roce 2013.

Ke spolupráci na tomto projektu si přizval přední hráče české jazzové scény: kytaristu Davida Dorůžku, saxofonistu Marcela Bártu, kontrabasistu Petra Tichého a bubeníka Tomáše Hobzeka. Toto uskupení rozšířila americká zpěvačka Aubrey Johnson a houslistka a zpěvačka Gabriela Vermelho, která se také představí v rámci sobotního koncertu. Album se natáčelo v Itálii ve studiu kontrabasisty Miroslava Vitouše. Autorem celého repertoáru je Marek Novotný, který ve své tvorbě kombinuje jazz, klasickou hudbu a folklór. Skladby se vyznačují výraznými melodickými motivy, náladovými kontrasty a také invenční instrumentací.

Pianista a skladatel Marek Novotný vystřídal během svého hudebního vývoje několik škol: studoval jazzovou kompozici a aranžování na americké University of Massachusetts, jazzový klavír na norské University of Stavanger a na ústecké Universitě Jana Evangelisty Purkyně získal titul Ph.D. v oboru hudební teorie. Za posledních deset let byl členem mnoha hudebních ansámblů. Spolupracoval například se zpěvačkou Feng – Yün Song a s celou řadou českých jazzových hudebníků.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Alea, Seaside, Norwegian Mood, Hindu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.