Malostranská beseda v neděli přivítala Zapomenuté hrdiny synkopy

22. únor 2019

Na vlnách stanice Vltava, ale i v pražské Malostranské besedě byla k slyšení i tanci hudba zvaná Hot Dance Music. Jí věnovali svůj pořad Ondřej Havelka a Pavel Klikar.

Zapomenutí hrdinové synkopy Ondřeje Havelky a Pavla Klikara

Vysíláme každou poslední neděli v měsíci od 19:00
V rámci řady Sedmé nebe
Na Stanici ČESKÝ ROZHLAS VLTAVA

Předchozí díly Zapomenutých hrdinů synkopy poslouchejte ZDE nebo níže ▼

Veřejné pouštění rádia se uskutečnilo v úvodu koncertu obnoveného Originálního pražského synkopického orchestru, který se po letech vrací do svého domácího prostředí Malostranské besedy k pravidelnému účinkování.

Pořad oživuje atmosféru uměleckého kvasu New Yorské scény Hot Dance Music druhé poloviny let dvacátých a odhaluje zákulisí tehdejšího gramofonového a hudebně-zábavního průmyslu očima virtuózního trumpetisty Irvinga Peskina.

Peskin pravidelně vystupoval v obřím sále s kapacitou 1000 tanečníků a dvěma protilehlými pódii. Podle jeho svědectví, tyto akce přitahovaly nejkrásnější newyorské dívky oblečené dle poslední módy. Bylo tomu v roce 1927 a majitelem komplexu s názvem Roseland Ballroom byl obávaný gangster Frank Yuengling.

Dramatické momenty z Roseland Ballroom i jiné pozoruhodné příběhy ze života Irvinga Peskina uslyšíte ve společnosti jeho výjimečné hudby.

Originální pražský synkopický orchestr. Obnovená sestava
Spustit audio

Související