Lukáš Hurník, skladatel, šéfredaktor stanice Vltava

13. červenec 2015

Šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník je skladatelem, moderátorem a popularizátorem klasické hudby.

Jaká je pozice hudby v naší společnosti? Jak se daří takzvané vážné hudbě a kdo ji poslouchá? To jsou jen některé z obecnějších otázek, které s Lukášem Hurníkem probral ve studiu moderátor této Telefonotéky Otakar Svoboda. Přišla řada i na další podobné úvahy, včetně charakteristiky profilu a dramaturgie stanice Vltava a toho, v čem nejspíše tkví její veřejnoprávnost. A také na otázky osobnější, týkající se Bacha, Wagnera a dalších oblíbených autorů Lukáše Hurníka, skladatelského a spisovatelského odkazu jeho otce Ilji Hurníka, nebo otázky ptající se na smysl a zaměření jeho vlastní tvorby.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

S datem letošního 11. července figuruje v programu Hudebního festivalu Znojmo koncert, do jehož programu umístili pořadatelé novinku – požádali Lukáše Hurníka, aby napsal skladbu pro klarinetistku Ludmilu Peterkovou a orchestr historických nástrojů. Nebyl to zcela běžný úkol, komponovat pro barokní orchestr a dobový sólový nástroj. Vznikl tak Klarinetový koncert Sturm & Drang.

03428885.jpeg

Přesně o měsíc dřív se v Praze předávaly Výroční ceny Ochranného svazu autorského (OSA) za rok 2014. Lukáš Hurník tehdy převzal ocenění v jedné ze třinácti kategorií, a to prestižní Cenu pro nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby. Základem byly počty provedení skladeb, velikostí ansámblů a počtu posluchačů, tedy statistiky výrobců a prodejců hudebních nosičů, pořadatelů koncertů a hlášení rozhlasových a televizních vysílatelů i provozovatelů online služeb. „Jsem vděčný interpretům, že se mých skladeb ujali,“ komentoval ocenění autor.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Petr Veber
Spustit audio