Luboš Fišer: Sonáty pro klavír

4. září 2018

Komplet klavírních sonát Luboše Fišera, který pořídila česká pianistka žijící v Kanadě, Zuzana Šimurdová. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Zuzana Šimurdová žije, vyučuje a koncertuje už několik let v Kanadě. K hudbě Luboše Fišera se dostala už na konzervatoři, když začala hrát jeho pátou sonátu. Na JAMU si přibrala další a psala o jeho klavírním díle i diplomovou práci. Komplet sonát pokrývajících roky 1955 až 1995 však do svého repertoáru zařadila až v Kanadě. (…) Fišerova koncertní hudba je – podobně jako jeho hudba filmová – lapidární, to znamená úsporná, intenzivní, sugestivní, působivá, dramatická, vyhroceně kontrastní. Je v ní energie, dravost, místy i ztišená melancholie, je to hudba, která zaujme posluchače, ale i hudebníka samotného, v tomto případě pianistu, protože je to hudba dobře napsaná, v níž o něco jde, v níž se dá s něčím ztotožnit. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Naxos.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.