Liu Ka-shiang: Přemýšlím jako hora.

17. srpen 2019

Výběr ze sbírky Očima malé poletuchy současného tchajwanského básníka a esejisty. Účinkují Martina Hudečková, Josef Somr a František Němec. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Liu Ka-shiang (*1957) je současný tchajwanský básník, esejista, autor dětské i vzdělávací literatury, novinář, ekologický aktivista, píše čínsky, za své dílo získal řadu ocenění. V rozhlasovém pořadu uvádíme jeho úvahy o přírodě, člověku a společnosti, které spojuje téma původu, soužití a směřování člověka a jeho touhy po harmonickém vztahu s přírodou.

Liu Ka-shiang zdůrazňuje sounáležitost své poezie se snahou do hloubky poznávat přírodu a porozumět jí. V textech se dle svých slov sám stává přírodou, ztrácí se v ní, je jejím aktérem po boku zvířat a ptáků, nahlíží skutečnost perspektivou přírody a nakonec tímto způsobem podává svědectví také o člověku, součásti i nepříteli ekosystému.

Texty odrážejí autorovu zkušenost života na Tchajwanu – malém ostrově ve vodách Tichého oceánu, jehož kultura propojuje čínské, japonské, domorodé i západní tradice.

Účinkují: Martina Hudečková, Josef Somr a František Němec

Překlad: Pavlína Krámská
S využitím předmluvy Olgy Lomové připravila: Vladimíra Bezdíčková

Natočeno v roce 2018.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio