Léto na cestě: Čapek se vydal na sever, Kerouac vyrazil na cestu a Hemingway k moři. Kam pojedete vy?

21. červen 2019

Letní měsíce se obvykle nesou ve znamení cestování. Je teplo, děti mají prázdniny, a tak se jezdí na koupaliště, na chaty, k moři… To letošní léto bude takové i ve vysílání Vltavy. V červenci a srpnu se vydáváme na cestu.

VÝBĚR Z PROGRAMU:

1. 7. Karel Čapek: Cesta na sever
1. 7. Tove Janssonová: Cestovat nalehko (PREMIÉRA)
9. 7. Michal Lázňovský: Do Ameriky /a zase zpátky/
10. 7. Jack Kerouac: Na cestě
18. 7. Ernest Hemingway: Stařec a moře
22. 7. Robert Challe: Deník z cesty do Východní Indie
24.7. Ivan Martin Jirous: Pravdivý příběh Plastic People
27. 7. Pavel Drábek: Nissenův korál
3. 8. Josef Čapek: Země mnoha jmen
5. 8. Herman Melville: Bílá velryba
12. 8. Rudolf Krautschneider: Lidé a oceán (PREMIÉRA)
12. 8. Osudy Rudolfa Krautschneidera (PREMIÉRA)
17.8. William Shakespeare: Bouře
20. 8. Egon Hostovský: Cizinec hledá byt
26. 8. Liao Chung-ťi - Rybáři (PREMIÉRA)
26. 8. Mika Waltari: Vlak osamělého muže (PREMIÉRA)

Kostru prázdninových měsíců Na cestě bude na Vltavě tvořit Letní čtení. V ranním čase 9:00 – 9:30 se budeme střídavě věnovat tématu cestování, střídavě budeme cestovat tak trochu obrazně. Podíváme se totiž i na literární tvorbu z nejrůznějších koutů světa. Celé čtení však otevře premiérová série ze sbírky povídek Cestovat nalehko finské autorky Tove Janssonové. V nich se setkáme s ostrovy, moři, loděmi, ale i cestováním vlastním vnitřním světem. Další premiérová série pak představí texty českého mořeplavce Rudolfa Krautschneidera, který obeplul celý svět a všude si o něm poctivě dělal poznámky. (S ním se ostatně setkáme i v řadě Osudy.) A premiérou pak cestovatelské léto i uzavřeme – knihou Rybáři tchajwanského autora Liao Chunga-ťi.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider postavil několik lodí, plavil se po všech mořích, na plachetnici obeplul Antarktidu

Dramatické řady Současná hra, Rozhlasové jeviště i Rozhlasový seriál vyplují v letních měsících na moře. Téma mořeplavby se objeví v řadě červencových i srpnových titulů. Za všechny jmenujme třeba hru Do Ameriky /a zase zpátky/ Michala Lázňovského, Nissenův korál Pavla Drábka, ale i takové klasiky jako je Shakespearova Bouře či Země mnoha jmen Josefa Čapka.

A Čapek se objeví i v Četbě na pokračování. Tentokrát však Karel. S ním se vypravíme Na sever. A po stopách velkých cestovatelských a dobrodružných titulů půjdeme i poté, kdy s Jackem Kerouacem zazní heslo celého vltavského léta – Na cestě. Chybět ale nebude ani dobrodružná Bílá velryba Hermana Melvilla, od jehož narození uplyne v srpnu dvě stě let. A připomeneme si také výročí Ernesta Hemingwaye – s ním a se starcem se pustíme na moře.

Stránky na dobrou noc se letos v létě vydají do tajů exotických krajů a jejich dávných mýtů a bájí. Poslechneme si Pohádky brazilských indiánů, nahlédneme do deníku Roberta Challe z Východní Indie, seznámíme se také s egyptskými mýty a legendami…

Cestovat ale budeme také v hudebních pořadech. V koncertech jsou akcentováni velcí hudební emigranti 20. století, tedy především Rusové ve Francii a Americe: Rachmaninov, Stravinskij nebo Prokofjev. Koncerty nás ovšem zavedou i do jiných významných hudebních center Evropy, z těch tuzemských do Olomouce, Mikulova, Postřelí nebo Českého Krumlova.

Pro Operní večery jsme vybrali několik pozoruhodností. Budeme gratulovat tenoristovi Jonasi Kaufmannovi k letošním padesátinám; připomeneme si, kam až během své dosavadní kariéry doputoval. Další týden nás vysílání zavede za Kryštofem Kolumbem ve stejnojmenné opeře Daria Milhauda, později se vypravíme na Zvíkov na sklonku 16. století v opeře Zvíkovský rarášek Vítězslava Nováka.

Pro fanoušky jazzu a world music připravujeme záznamy aktuálních koncertů z celého světa v rámci čtvrteční řady Jazz and World Live. S Petrem Dorůžkou také procestujeme Latinskou Ameriku, s Jiřím Moravčíkem se zase podíváme do Afriky. Nabídneme i aktuální dění z festivalů těchto žánrů.

Do letního cestování tradičně patří hudební festivaly, které se konají na mnoha místech Evropy. V přenosech a záznamech koncertů začíná letní putování vždy Litomyšlí a pokračuje festivalem Concentus Moraviae, na který navazují Letní slavnosti staré hudby. Ty jsou sice situovány do Prahy, ale tradičně se s nimi vydáváme do Španělska, Itálie – ale naprosto pravidelně hlavně do Versailles. Letos natáčíme i Českém Krumlově a na festivalu Za poklady Broumovska. Nabídku samozřejmě doplníme atraktivními z nabídky Eurorádia, zejména z londýnských PROMS či Salcburského festivalu.

A na cestách festivalových bude i vltavská redakce publicistiky – redaktoři míří na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, Letní filmovou školu v Uherském Hradišti nebo divadelní festival v Avignonu a v Žilině. Chybět nebudou ani na Letních slavnostech staré hudby nebo Letní Letné. O všem uslyšíte v Mozaice, v ArtCafé i v Reflexích.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.