Lenka Lagronová: Vstaň, prosím tě. Cibulková, Hrzánová a Režnarová v příběhu tří sester, které k sobě obtížně hledají cestu

1. prosinec 2020

Bohumila, Jola a Bety, tři osamělé sestry potýkající se s dědictvím rodičovské výchovy, od které se nikdy nedokázaly odpoutat. Přichází střední věk a s ním i otázka, jestli ještě mají sílu nechat za sebou stíny minulosti a začít opravdu svobodně žít svůj život. A co to pro každou z nich vlastně znamená? Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Bohumila (Vilma Cibulková), Jola (Barbora Hrzánová) a Bety (Eva Režnarová)
Dramaturgie: Jana Paterová
Hudba: Michal Rataj
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v roce 2001

Vstaň, prosím tě – původní rozhlasová hra renomované české dramatičky vypráví o problematickém soužití tří sester. V roce 1999 za ni Lenka Lagronová obdržela cenu za rozhlasový debut v autorské vyzývací soutěži podpořené Ministerstvem kultury České republiky. V roce 2001 ji s výtečnými herečkami Bárou Hrzánovou, Vilmou Cibulkovou a Evou Režnarovou nastudoval režisér Otakar Kosek.

Lenka Lagronová

Lenka Lagronová patří ke generaci, začínající po roce 1989. Na svém kontě má více než dvacet původních her, vyznačujících se lyričností, zkoumáním vnitřního světa postav a křesťanským poselstvím, mnoho z nich bylo uvedeno na českých jevištích. Mezi nejvýraznější tituly její tvorby patří: Antilopa, Terezka, Miriam, Království, Etty Hillesum, Pláč, Křídlo, Z prachu hvězd aj. Zatím posledním uvedeným divadelním textem Lenky Lagronové byla hra Jako břitva (Němcová) o spisovatelce Boženě Němcové, kterou nastudovalo pražské Národní divadlo s Magdalenou Borovou v hlavní roli.

Postavy a příběh rozhlasové prvotiny Lenky Lagronové Vstaň, prosím tě zná divadelní publikum pod názvem Nikdy, v letech 2015–2018 byla hra k vidění na studiové scéně Divadla na Vinohradech. Pro rozhlas autorka dále napsala hry Jane (o spisovatelce Jane Austenové) a Čekanka, obě byly natočeny v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio