Lékařská a lidská moudrost a nezaměnitelný pohled na život. Poslechněte si Osudy špičkového neurochirurga Vladimíra Beneše

20. červenec 2021

Ve věku 100 let zemřel zakladatel oboru neurochirurgie a významný český paraplegiolog, profesor Vladimír Beneš nejstarší. Ve vltavské řadě Osudy nabízíme k poslechu desetidílné vyprávění zakladatele dnes už třígenerační dynastie neurochirurgů.

Připravila: Jana Špačková
Natočeno: v roce 2012
Technická spolupráce: Ladislav Reich

Na svém prvním profesním působišti, neurologii v plzeňské nemocnici u profesora Hrbka, poznal Vladimír Beneš tehdy už věhlasného chirurga, profesora Zdeňka Kunce, který právě tam v roce 1947 začínal s neurochirurgickými operacemi. O osudu mladého lékaře bylo rozhodnuto. Neurochirurgické specializaci se věnoval nejen ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, ale později v nově vybudované dětské nemocnici v Motole, kde založil a vedl unikátní dětskou neurochirurgii. Tam také zažil vrchol své odborné kariéry.

Neurochirurgická operace je mozek nad mozkem.

Kromě operací mozku se během své profesionální dráhy zajímal také o problematiku poranění míchy.

Vladimír Beneš při operaci (archivní foto)

Na českém území byl první, kdo se léčbou pacientů s poraněním míchy zabýval komplexně a hledal cesty, jak snížit enormní úmrtnost. Jeho přístup byl v tehdejší době mimořádný. V roce 1961 vydal odbornou publikaci Poranění míchy, která byla přeložena do řady světových jazyků.

Podle předchozích slov by se mohlo zdát, že životní cesta prof. Beneše byla přímočará. Nebyla. Tak jako mnoho jeho generačních druhů byl pro něj v mnoha ohledech osudným rok 1968. Svou celoživotní práci i vášeň shrnuje do věty „neurochirurgická operace je mozek nad mozkem“.

autor: Jana Špačková
Spustit audio