Zuzana Brabcová: Rok perel. Kultovní kniha s pověstí prvního českého lesbického románu

11. říjen 2023

Chce-li být člověk opravdu sám sebou, nezůstane nakonec jen sám se sebou…? Příběh o ženské vášni, který klade znepokojivé otázky. Taková je dnes už legendární kniha Zuzany Brabcové Rok perel. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. 

Rozhlasová adaptace: Ludvík Němec
Účinkuje: Jana Štvrtecká
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2020
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rok perel od Zuzany Brabcové byl jedním z nejčtenějších českých románů přelomu tisíciletí. Z příběhu ženy, která příliš pozdě objevila svou sexuální orientaci, dnes už vyvanul odér pikantnosti a zbyla „jen“ výrazná literární kvalita.

Ostatně za své dvě předchozí knihy, vydané ještě v exilových nakladatelstvích, získala Zuzana Brabcová řadu literárních cen – stejně jako za knihy následující. Vynalézavá práce s jazykem i s kompozicí, balancování na tenké hraně mezi několika žánry, drásavá milostná bolest i sebeironický odstup často v jediné větě, to určuje knihu spíše literárním labužníkům než lovcům senzací. Už proto, že přiznání si vlastní orientace má i jiné následky než ty úlevné a oslavné, o nichž dnes nejčastěji slyšíme a čteme. Sama vypravěčka, často ztotožňovaná s autorkou, to říká s dramatickou dikcí:

Toto je vzkaz do záznamníku. Ne, nemůžu už s tebou mluvit. Nesmím. Moje psychiatrička mi to zakázala. A přikázala mi, abych si radši psala deník. Deník pacienta. Toto je ten deník, psaný mou vlastní krví.

Rozhlasová adaptace Roku perel je první splátkou dluhu, který rozhlas k této výrazné autorce má.

Spustit audio

Související