Kudějova tasemnice aneb Zlý dědek z Vysočiny

14. listopad 2018

Stopy Zdeňka Matěje Kuděje, spisovatele, dobrodruha a bohéma na Vysočině, ve vyprávění pamětníků a v dosud nepublikovaných básních, dopisech a povídkách. V Ledči nad Sázavou, Polné, Dolním Městě, Světlé, Radostovicích a Litomyšli natáčel, pořad připravil a režii má Miloš Doležal. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Do svého deníku si spisovatel Zdeněk Matěj Kuděj napsal: „Tulákův domov – celý svět.“ A přece je jedna krajina, kterou zvolil za svou – a nejen že ji prorajzoval, ale také „zaznamenal“ ve svých textech: Vysočina pod vrchem Melechovem a přilehlé okolí. Sám sebe nazval „zlým dědkem z krabatiny.“ Ještě dnes si tam lidé vybavují Kudějovu postavu: na hlavě čepice se štítkem, kulaté brýle, odřený kožený kabát, podkolenky, okované boty, hůl.

Kudějova bibliografie čítá přes třicet románů, od cestopisných črt z amerického a ruského putování, přes populární vyprávění o bohémských tazích s Haškem až po lidové čtivo tipu Tarzanova babička či Král tuláků. K vrcholům jeho tvorby patří pozdní novely a povídky z Vysočiny.

02031264.jpeg

Po stopách Zdeňka Matěje Kuděje na Vysočině pátral, pamětníky zpovídal a dosud nepublikované básně, dopisy, deníky a povídky v archivech hledal Miloš Doležal, který má také režii. Natáčelo se v Ledči nad Sázavou, Polné, Dolním Městě, Světlé, Radostovicích a Litomyšli.

V pořadu hovoří Walter Kuba, Jan Prchal, Tomáš Mazal, Augustin Herout, Václav Bašta, Jaroslav Med, Miroslav Sobotka, Věra Velíšková, Zdeněk Vorlíček, Jaroslava Puflerová, Ladislav Vaňkát, Václav Doležálek, Antonín Dvořák, Stanislav Bednář, Olaf Hanel, Martin Vlček, Johanna Bargerová. Z rozhlasového archivu zazní vzpomínky herce Františka Kovaříka.

Účinkují: Jana Franková, Miroslav Hanuš a Ivan M. Jirous

Hudbu ze svého zvukového archivu vybral Gabriel Gössel.
Pořad připravil a režii má Miloš Doležal.
Technická spolupráce: Roman Špála a Dominik Budil

Natočeno v roce 2011.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio