Kinematografie je úžasnou zbraní, dává zaznít hlasům obyčejných lidí, říká režisér Bahman Ghobadi

30. červenec 2018

V Uherském Hradišti probíhá 44. ročník Letní filmové školy. Hosty živého ArtCafé z LFŠ byla programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková a kurdský režisér Bahman Ghobadi.

Letošní ročník festivalu se hojně soustředí na výročí. Připomíná mimo jiné 100 let od narození Igmara Bergmana, stoleté výročí Československé republiky. 120. výročí českého filmu nebo 130 let od narození režiséra legendárního Upíra z Noseferatu F. W. Murnaua. 

Výročí jsou pro nás záminka, abychom se těmto filmům mohli věnovat. Pro nás je důležité, aby diváci znali nejen nejčerstvější festivalové novinky, ale i filmy, které ovlivňovaly vývoj kinematografie. Vedle toho máme v programu i debutující režiséry, takže se zároveň díváme na to, co nás čeká.
programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková

Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převzal kurdsko-íránský režisér, producent a spisovatel Bahman Ghobadi, jehož protiválečný film Želvy mohou létat (2004) oficiálně zahájil letošní Letní filmovou školu. Ghobadi, který už více než deset let točí výhradně mimo svou vlast, zůstává významným hlasem kurdské menšiny rozprostřené na pomezí Íránu, Iráku, Turecka a Sýrie.

ArtCafé na 44. ročníku Letní filmové školy, ředitelka festivalu Iva Hejlíčková

„Na plac chodím se scénářem, který má dvě, tři stránky, nemám předem podrobně rozmyšlená ani místa k natáčení. Nejprve se snažím poznat lidi, kteří v místě žijí. Moji amatérští herci se pak stávají spolutvůrci scénáře. Někdo může mít pocit, že mé filmy působí jako dokumenty, protože v nich vystupují skuteční lidé,“ říká filmař a dodává: „Nerad se označuju za íránského nebo kurdského režiséra. Pro mě je důležité, že jsem prostě člověk, který točí film.“

ArtCafé na 44. ročníku Letní filmové školy

Vysílání z foyer kina hvězda doprovodili svou hudbou živě Billow a Václav Havelka s Iamme Candlewick. Ve druhé části živě vystoupili hudebníci Marie Puttnerová, Marie Kieslowski a Jakub König, kteří na LFŠ koncertovali ve formaci Zvíře jménem Podzim.

Kurdský režisér Bahman Ghobadi
autor: kult
Spustit audio

Související