Když nám nemůžete pomoci, tak nám neraďte! Národní divadlo uvádí současnou politickou hru Vítejte v Thébách

31. květen 2018

Současná hra s antickými figurami, které se v dialozích dotýkají palčivých témat současnosti. To je hra britské dramatičky Moiry Buffiniové Vítejte v Thébách, kterou v pražském Národním divadle režíruje umělecký šéf činohry Daniel Špinar. V jednom textu se potkává současná Evropa i antické Řecko a je v ní patrný ironický přístup k minulosti i současnosti.

Moira Buffiniová ve hře Vítejte v Thébách ironicky proplétá současnost s minulostí. Příběh se sice odehrává v 21. století, ale mytologické postavy, jako je Théseus, Eurydika, Antigona nebo Isména, zpřítomňují antické mýty a archetypy s nimi spojené. Autorka hry tak připomíná jejich tragickou osudovost a komplikované vztahy.

Vítejte v Thébách

Po občanské válce se Théby pokouší postavit zpět na nohy. Zemi nyní vládnou ženy v čele s Eurydikou. Ženu v čele státu přichází poučovat athénský vládce Théseus. Hra Vítejte v Thébách je tak obrazem fungování dnešních velmocí. Z příběhu mimo jiné také vyvěrá otázka, zda je skutečně nutné implementovat demokracii tam, kde nemá svůj domov. Tématem demokracie se v inscenaci zabývá i režisér Daniel Špinar. 

Nejdůležitější je zamyslet se nad tím, jaké jsou limity demokracie a co to je demokracie. Zkoumáme to na příběhu dvou vládců, kteří se střetnou. Jejich setkání je příkladem toho, že „sytý hladovému nevěří“, z čehož vyplývá, že přežraná společnost nemůže radit někomu, kdo právě prožil válku. V inscenaci se podívám i pod pokličku obou lídrů, kteří nosí masky a musí neustále dokazovat, že oni jsou právě ti demokratičtí lídři.
Daniel Špinar

Vítejte v Thébách

Daniel Špinar se ve spolupráci se scénografem Henrichem Borárosem a kostýmní výtvarnicí Lindou Borárosovou rozhodl pro výrazně výtvarné gesto. Stylizace má zabránit konkrétnímu určení místa i času děje. Ve hře Vítejte v Thébách se prolínají tři roviny. Kromě antické a politické, je to také rovina vztahová. Podle dramaturgyně Ilony Smejkalové ale v textu nejvíce rezonují právě témata politická. 

Jako motto této inscenace lze použít větu, kterou říká Eurydika: „Nic jako osud neexistuje, existuje pouze změna.“ K této větě bych přidala ještě jedno její prohlášení, které ona, jakožto představitelka té východní mocnosti, říká Théseovi jakožto západnímu politikovi. Eurydika říká: „Když už nám nemůžete pomoci, tak nám neraďte!“ A to je podle mě něco, co bychom se my, jakožto Západoevropané, měli naučit, protože máme pocit, že bychom východní svět měli připodobnit nám. Na čemž se projevuje onen paradox, že člověk neustále radí druhým, jak by měl jejich život vypadat, ale sám sobě poradit nedokáže.
Ilona Smejkalová

Vítejte v Thébách

Výtah z nešvarů současných politiků, tak charakterizuje svou postavu Thésea herec David Matásek.

Théseus je politik západního střihu. Nehledali jsme žádnou konkrétní osobu. Je to spíš konglomerát z nešvarů současných politiků neoliberálního nebo možná liberálně demokratického typu. Jedná se o určitou přezíravost k rozvojovým zemím a o neschopnost vidět drobné pohyby kolem sebe. Théseus žije ve věži ze slonoviny a rozváží demokracii po světě.
David Matásek

V inscenaci režiséra Daniela Špinara účinkují téměř dvě desítky herců, mezi nimi i Jana Stryková, jakožto vládkyně Eurydika, Veronika Lazorčáková hrající Antigonu nebo Pavlína Štorková jako její sestra Isména.

Spustit audio