Jsou přátelství, co léty nepominou. Vzpomínka na Bohuslava Sedláčka

22. září 2020

Bohuslav Sedláček, rodáka z Droždína pod Svatým Kopečkem, svůj profesní život spojil s Orchestrem Studio Brno coby jeho dramaturg. Komponoval také skladby komorní a orchestrální a stal se autorem „na pomezí žánrů“. Úryvky čtou herci Moravského divadla Olomouc Josef Bartoň, Ivana Plíhalová a Jaroslav Krejčí. Připravili a hovoří Věra Lejsková a Michal Bureš, který má také režii. Natočeno v Olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2020.

Jsou přátelství, co léty nepominou...

Byli čtyři: Věra, Vlastimil, Slávek a Bohunka. Když se na brněnské konzervatoři poznali, nebylo jim ještě dvacet. Jejich přátelství trvá dodnes, byť na světě už je jen Věra. A právě Věra Lejsková iniciovala vznik této vltavské Akademie.

Necháme v ní krom jiného zaznít i zpívanému textu “Jsou lásky, co léty nepominou”. Autorem hudby k této písni je skladatel Bohuslav Sedláček (1928–2013). Písní složil na dvě stovky. Měl štěstí na skvělé textaře, na výborné interprety. Je to autor “na pomezí žánrů”; rodák z Hané, z Droždína pod Svatým Kopečkem. Doma se hodně hrálo a zpívalo, otec byl zaměstnán u ČSD a zároveň vedl dechovou kapelu. Bohuslav ho od dětství sledoval a rád při hraní vypomáhal. Jeho další cesta proto vedla právě na brněnskou konzervatoř a poté na JAMU. Tehdy začal komponovat také skladby komorní a orchestrální.

Akademii absolvoval Moravskou suitou. Stal se členem tehdejšího Svazu československých skladatelů a koncertních umělců, kde byl zařazen coby autor populární hudby. S velkým úspěchem se setkalo uvedení jeho operety “Vdova z Valencie” i hudby k filmové pohádce “Princezna se zlatou hvězdou na čele”. Pro sólistu Viléma Přibyla zkomponoval písňový cyklus “Vonička z kvítí milostného”.

Celým svým profesním životem byl Bohuslav Sedláček spjat s brněnským rozhlasem – coby hudební režisér, redaktor a posléze dramaturg Orchestru Studio Brno. Zvával ke spolupráci jak renomované, tak rovněž nastupující umělce, kteří s orchestrem nahrávali i veřejně vystupovali. Pamětní deska na rodném domě Bohuslava Sedláčka v Olomouci-Droždíně byla slavnostně odhalena v listopadu 2019.

Spustit audio