Jonáš Zbořil: Nová divočina

11. březen 2020

Co když je tento svět blízko svému zániku? A co se vlastně bude dít, až tu nebudeme? V nakladatelství Host právě vychází kniha o věcech, které jsou nám denně na očích a kterých si přesto nikdo nevšímá. Nové básně pro vltavský Svět poezie už před časem z rukopisu četl sám autor, mladý český básník a rozhlasový redaktor Jonáš Zbořil. Poslouchejte on-line.

Recitují: Jonáš Zbořil a Petr Konáš
Z autorova rukopisu vybrala: Klára Fleyberková
Režie: Josef Kačmarčík
Natočeno: v roce 2019

Jonáš Zbořil je na vlnách rozhlasu jako doma. Už roky totiž působí na Radiu Wave. Stejně doma je ale také na poli poezie. Časopisecky poprvé publikoval v roce 2007 v Divokém víně, později se jeho texty objevily například v Hostu, v Almanachu Wagon, Psím víně, Tvaru, nebo v antologii Nejlepší české básně 2009.

V roce 2013 pak vydal sbírku Podolí, za kterou získal nominaci na cenu Dilia Litera pro objev roku. A k vydání právě teď chystá básně úplně nové. Z rukopisu nazvaného Nová divočina pochází texty, které čte sám autor v pořadu Svět poezie.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.