Jaroslav Rudiš – Petr Pýcha: Lidojedi. Hororová komedie

17. duben 2018

Co všechno dokážou slušní lidé udělat pro peníze? Oldřich Kaiser, Tatiana Vilhelmová a další skvělí herci v hororové komedii autorské dvojce Rudiš – Pýcha. Poslouchejte on-line do 23. dubna 2018.

Ugrilujeme vaše sny!

Příběh hry, které dali autoři podtitul Hororová komedie, odstartuje telefonát bohatého a extravagantního podnikatele do cateringové agentury Mlsný Jack. Její provozovatelé, Martin, Bára a Ondřej neprožívají zrovna nejšťastnější chvíle svého podnikání, které zastřešuje slogan „ugrilujeme vaše sny“. Bářino zprvu mechanické přikývnutí na podnikatelův požadavek proto začne dostávat konkrétní obrysy. A to i přesto, že jeho snem je tentokrát ugrilovat člověčinu. Nakonec dostanou nápad, který vypadá jako nadějné řešení.

03598176.jpeg

Druhou dějovou linku hry tvoří příběh venkovského kněze. Jeho farnost v Podkrkonoší skomírá, do kostela zatéká, kvůli ekonomické situaci přišel o ministranta a kvůli životosprávě přichází i o paměť. Právě k němu, jakožto bývalému lékaři, zamíří trojce z Mlsného Jacka hledat pomoc poté, co se jejich plán po nočních eskapádách v pražských Holešovicích zásadně zvrtne.

Jde o první původní rozhlasovou hru autorské dvojce autorské dvojce Rudiš – Pýcha, kteří za sebou mají několik adaptací svých divadelních her (Léto v Laponsku, Strange love, Salcburský guláš).

V roli svérázného venkovského faráře Oldřich Kaiser

Veřejnosti je známý především prozaik Jaroslav Rudiš, autor románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách a Národní třída. S Jaromírem 99 vytvořil úspěšnou komiksovou trilogii Alois Nebel. Za své knihy získal Cenu Jiřího Ortena a čtenářskou cenu Magnesia Litera. Je spoluautorem několika českých a německých rozhlasových a divadelních her i filmových scénářů, z nich nejznámější je scénář k filmovému zpracování komiksu Alois Nebel. S Jaromírem 99 založil také skupinu Kafka Band, se kterou vydali album Das Schloss. Letos obdržel německou Cenu literárních domů. Jaroslav Rudiš žije a pracuje střídavě v Čechách a Německu.

Archivní rozhovor z roku 2011 s Petrem Pýchou si poslechněte zde:

Petr Pýcha se zabývá literární publicistikou, píše fejetony a povídky. Od konce 90. let se autorsky a režijně věnuje amatérskému divadlu. Napsal divadelní hry Republiku za koně a fotbal a Nastavená hra. Pro rozhlas napsal samostatně hru Benzína Dehtov (reprezentovala ČR na festivalu Prix Italia a získala 2.cenu v soutěži Prix Bohemia Radio 2016) a cyklus krátkých rozhlasových her „drama loci“ – Malá ryba, Víc než Paříž, Podletí (opět spolu s Jaroslavem Rudišem). V současnosti spolupracuje na filmových scénářích s režiséry Olmem Omerzu a Vladimírem Michálkem. Učí na gymnáziu a žije v Podkrkonoší.

Spustit audio