Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy. Román mistra české psychologické prózy

Štěpka žije na maloměstě na přelomu 19. a 20. století. Vdá se za bratrance, důstojníka rakousko-uherské armády, který si ji bere kvůli věnu. Ten se ale nakazil syfilidou... Četbu uvádíme při příležitosti 80. výročí úmrtí autora: Jaroslav Havlíček zemřel 7. dubna 1943 v Praze. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Pellar
Připravila: Sabina Langerová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2005
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

Velká část literárního díla významného představitele naturalisticko-psychologické prózy meziválečného období Jaroslava Havlíčka (3. 2. 1896, Jilemnice  7. 4. 1943, Praha) zůstala v rukopisech a byla postupně vydávána až po jeho smrti. Z plánované trilogie románového cyklu z Podkrkonoší s názvem Ulrychovsko dokončil Havlíček pouze první, a to vyprahlé Vyprahlé touhy (1935). Román vyšel posmrtně roku 1944 v přepracované podobě a pod původním autorovým názvem Petrolejové lampy.

Dílo je pojaté jako sága dvou jilemnických rodin z přelomu 19. a 20. století a na zdůrazňovaném detailu staví realistický obraz doby, prodchnutý (především v líčení marných tužeb nehezké hlavní hrdinky románu) osudovou determinovaností. Autor zde projevil jak schopnost přesné typizace, a to i okrajových postav, tak smysl pro tragikomickou nadsázku a odhalování lyrických vrstev pod nánosem trapně komického zevnějšku. V postavě Štěpy zde spisovatel vytvořil obsažný portrét svérázné a rozporuplné ženské osobnosti, jíž komplikuje osud nepoddajná povaha, nevábný zjev a pozdní sňatek se zchátralým bratrancem. Příběh významně doplňuje obraz života v Havlíčkově rodné Jilemnici.

autor: Sabina Langerová
Spustit audio

Související