Jaroslav Boček: Povídky

24. květen 2019

Spisovatel a filmař Jaroslav Boček je autorem žánrově pestrého prozaického díla, jeho texty se vyznačují dobře konstruovanými zápletkami a trefnými psychologickými postřehy. Povídky ze souboru Pálivé polibky poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Prozaik, filmový kritik a teoretik, tvůrce krátkých filmů Jaroslav Boček se narodil se 25. května 1932 v Úlovicích u Loun. Vystudoval filmovou vědu a dramaturgii na FAMU. Pracoval jako pomocný dramaturg u Československého státního filmu, působil jako filmový redaktor časopisů Kultura a Kulturní tvorba. Místo odborného pracovníka Československého filmového ústavu musel z politických důvodů roku 1972 opustit. V roce 1990 se do Filmového ústavu vrátil ve funkci ředitele. V roce 1992 se stal šéfredaktorem deníku Svobodné slovo, o rok později začal psát komentáře pro deník Právo.

Jako dramaturg se podílel na množství animovaných filmů (Konec baroka v Čechách, 1966, Svatopluk a jeho synové, 1968, O statečné Kačence aneb Krčma hrůzy, 1973, Jak chameleon k štěstí přišel 1987, aj.), pro televizi napsal například dramatizovanou filozofickou rozpravu Řvaní hrdličky, která vycházela z textů Jana Amose Komenského (1969, uvedeno 1992). Zemřel 15. března 2003.

Literární tvorba Jaroslava Bočka zahrnuje sci-fi povídky a romány, anekdotické zvířecí bajky, aforismy, prózu pro mládež, pokus o historickou románovou fresku i odborné práce o filmu a esejistickou úvahu o českém politickém myšlení a politické kultuře.

Ve vltavském cyklu Povídka uvádíme jeho texty ze souboru Pálivé polibky (Praha 1984). Vedle textů Drážďanské noci a Princip mužnosti uslyšíte také Tajemství Martových kolíků, sci-fi příběh z žurnalistického prostředí, který připomíná atmosféru z vyprávění čapkovských Povídek z jedné a druhé kapsy. Humorná zápletka vystihuje známou pravdu, že někdy nenápadný malý člověk dokáže velké věci ve světovém měřítku, ale z vrozené skromnosti nebo s ohledem na souhrn okolností je nemůže veřejně prezentovat.

Zábavy rabbiho Löwa, groteskní historka s tajemstvím, v níž svou roli mohl sehrát i alkohol, vypráví příběh z bohémského prostředí v 60. letech 20. století a využívá motivů pověstí kolem známé postavy rabbiho Löwa a jeho Golema.

Zdařilá povídka Velký televizní ples je zase jakousi malou bilancí svého hlavního protagonisty. Ten má za sebou krach manželství, nepříliš perspektivní zaměstnání i jednu velkou lásku, která však zůstala nenaplněna. A právě s ní se znovu setkává na velkém televizním plese. Aby se vypořádal se svými vzpomínkami a pocity, dá se následně do sepsání svého příběhu.

 

  • Tajemství Martových kolíků
    Účinkuje: Hanuš Bor
    Připravil: Jiří Vondráček
    Režie: Vít Vencl
    Natočeno v roce 2015.

  • Drážďanské noci, Princip mužnosti
    Účinkuje: Jaroslav Plesl
    Připravil: Jiří Vondráček
    Režie: Dimitrij Dudík
    Natočeno v roce 2015.

  • Zábavy rabbiho Löwa
    Účinkuje: Michal Pavlata
    Připravil: Jiří Vondráček
    Režie: Vlado Rusko
    Natočeno v roce 2014.

  • Velký televizní ples
    Účinkují: Zuzana Ščerbová, Jiří Valůšek a Michal Bumbálek
    Pro rozhlas zdramatizoval: Ivan Němec
    Režie: Radim Nejedlý
    Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2012.
autor: jvk
Spustit audio