Jana Maříková-Kubková: Hradčanský ostroh je naše svatá hora

23. květen 2019

Větší knihu už nikdy nevydám, říká archeoložka a hlavní editorka nové publikace Katedrála viditelná a neviditelná. Průvodce tisíciletou historií katedrály sv. Víta, Václava, Vojtěcha a Panny Marie představuje to, co lze ještě dnes v katedrále vidět, a zároveň informuje o historii už zaniklé.

Netradiční pohled na katedrálu svatého Víta

Do nové rozsáhlé publikace Katedrála viditelná a neviditelná přispěli svými poznatky geologové, archeologové, geodeti, muzikologové, historici architektury a umění, archiváři i znalci liturgie. Mezioborovost, informace ze základního výzkumu nezřídka dosud nepublikované, příběhy lidí s katedrálou spojených, oborné stati a také 1500 unikátních fotografií tvoří působivý portrét stavby, která je stará jako Čechy samé.

Chtěla jsem, aby kniha seznámila lidi s věcmi, které v katedrále už neuvidí, a zároveň jim ukázat, jak se dívat jinak na věci, které tu vidět mohou.

Katedrála viditelná a neviditelná

Nový průvodce historií katedrály sv. Víta, Václava, Vojtěcha a Panny Marie má 928 stran. Velikost knihy ale tkví hlavně v jejím potenciálu oslovit široké spektrum čtenářů a podnítit jejich zájem o duchovní symbol národa, který dnes vnímáme více jako turistickou atrakci než místo, k němuž nás pojí živý vztah.

Postupným znepřístupňováním se stalo, že Pražský hrad přestal být součástí nedělních procházek s dětmi. Mezi běžnými Pražany se vytrácí jeho znalost, bezpečnostní opatření působí jako faktická i psychologická bariéra, která domácí návštěvníky odrazuje. Škoda! Přijde mi to jako národní tragédie, říká šéfka pobočky Archeologického ústavu na Pražském Hradě Jana Maříková Kubková, hlavní editorka knihy Katedrála viditelná a neviditelná.

Logo

Východní špice hradčanského ostrohu je z města vidět prakticky odevšad. Je to naše svatá hora, kde se odehrávaly kultovní aktivity ještě před příchodem křesťanství. Se vznikem prvních státních útvarů začíná i příběh katedrály. Jejím zkoumáním se Jana Maříková Kubková zabývá přes patnáct let.

„Když čtenář knihu otevře a projde si popisy k obrázkům, už si udělá představu o tom, co a kdy tu bylo. Pak si může vybrat, co ho zajímá, v boxech s příběhy. A když se tím propracuje, může se pustit do delších odborných kapitol,“ říká. 

Katedrála viditelná a neviditelná

Všichni odborníci, které oslovila ke spolupráci, se Svatovítskou katedrálou zabývají celý život. „Rozdíl je jen v tom, že některým je 35 a jiným 70 let. Jsou to lidé ze základního výzkumu, kteří pracují v terénu nebo v archivech a s katedrálou jsou denně v kontaktu.“ Cennou součástí knihy jsou kapitoly o její novodobé historii. Představu, jak probíhal život v katedrále, si můžeme udělat ze statí muzikologů.

Jedna věc je informace nahromadit a druhá, jak je přehledně předat čtenářům. To je zásluha grafického designéra Roberta V. Nováka.

Podle názoru Jany Maříkové-Kubkové je tato kniha jednou z jeho nejlepších prací. Po dobu pěti let, kdy publikace vznikala, byli v týmu dva fotografové, kteří trpělivě čekali na světlo a situaci, kdy se dali snímky pořídit. Jsou tam i takové, které se podaří jen jednou za rok, a to ještě nesmí pršet.“

autor: Renata Klusáková
Spustit audio