Jakub König: She. Povídka písničkáře, který si říká Kittchen

10. prosinec 2020

Příběh jednoho podivínského muže, který žije opuštěně v temném bytě přikrytém masivem Nuselského mostu. Jednoho dne však do jeho světa vstoupí Ona a dost významně s ním zacloumá. Povídku českého hudebníka a textaře Jakuba Königa s jeho vlastním hudebním doprovodem poslouchejte on-line. Účinkuje Miloslav König.

Účinkuje: Miloslav König
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Bela Schenková
Natočeno: v roce 2018

Na malém pódiu lehce zadýchaného klubu stojí drobný muž, spíš trochu chlapeckého vzhledu, v ruce má kytaru, před sebou mikrofon… To je nejčastější obraz Jakuba Königa. Měnívají se především detaily – někdy má na hlavě a přes obličej černou kuchařskou masku, jindy je kolem něj několik dalších hudebníků. Hudebních projektů, ve kterých König působí, je totiž standardně hned několik. Ty nejvýraznější jsou dnes právě onen tajemný kuchař zvaný Kittchen a také o něco megalomanštější Zvíře jménem podzim, kde se různě proplétají skoro dvě desítky hudebníků.

„Zvíře“ ale není tak ambiciózní projekt jen vzhledem k počtu zúčastněných, k hudební stránce věci totiž přibyla i textová. A to nejen v podobě textů písňových, ale i v podobě knižní. Útlý svazek nazvaný také Zvíře jménem podzim vyšel v nakladatelství Paseka.

Rukopis knihy Zvíře jménem podzim

Ani k tvorbě textů tedy Jakub König rozhodně nemá daleko – nejprve studoval na katedře scenáristiky FAMU, později zakončil obor text a scénář na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Kromě výjimečných slov ke svým skladbám psal svého času i delší formáty. Už v roce 2003 založil blog, kam pod přezdívkou canny (zkomolenina jeho jména) věšel nejrůznější texty.

Odtud také pochází povídka She, která je ovšem ještě starší. Jakub König ji napsal v létě roku 1998, tedy ve svých dvaceti letech. Vypráví v ní příběh jednoho podivínského muže, který žije opuštěně v temném bytě přikrytém masivem Nuselského mostu. Jednoho dne však do jeho světa vstoupí Ona a dost významně s ním zacloumá.

König v textu staví tak trochu snovou realitu, podivné napětí a zvláštní druh nostalgie. Do rozhlasového zpracování to všechno pod vedením režisérky Izabely Schenkové přenesl Miloslav König. Tyto dva Königy nespojuje jen jejich jméno, ale především fakt, že jsou oba výrazné talenty svých oborů. Miloslav se navíc také věnuje hudbě ve své kapele Spal.

Miloslav König

Na rozhlasových vlnách se při natáčení potkali poprvé a hned velmi intenzivně. Rukopis povídky totiž pracuje i s hudebním textem k písni, kterou však Jakub König do té doby nenahrál. Až v roce 2018, přímo pro rozhlas. Miloslavův projev tak na některých místech podbarvuje Jakubova originální hudba a v závěru povídky navíc zazní celá skladba. Oba Königové se tak na půlhodinu rozhlasového vysílání stanou jedním hlasem. Hlasem, který posluchače zavede do temného domu a představí mu Ji!

Spustit audio