Jak africká hudba dobývala svět? Hity z Mali či Etiopie pouští Petr Dorůžka

2. srpen 2018

I když na africkém kontinentě mají kořeny desítky novodobých žánrů včetně blues či jazzu, autentickou hudbu Afriky zatím stále objevujeme. Ohlédněme se, jak pronikala africká hudba na náš kontinent v průběhu posledních desetiletí.

K  průkopníkům patřil nigerijský skladatel a saxofonista Fela Kuti, který vzbudil velkou pozornost mezi jazzovými i rockovými hráči. Jeho dnes už legendární album He Miss Road  produkoval britský bubeník Ginger Baker, známý například ze skupiny The Cream. Album se natáčelo v Lagosu, tehdejším hlavním městě Nigerie.

Další z průlomových alb nás zavede do Mali. Salif Keita je jeden z nejlepších afrických zpěváků, milníkem jeho dráhy je album Amen, které natočil roku 1992 společně  s jazzmanem Joe Zawinulem, známým například ze skupiny Weather Report: Přehled klíčových stylů současné africké hudby by nebyl úplný bez Etiopie, jediné země kontinentu, která neprošla kolonizací a jejíž hudba se podstatně liší od zbytku Afriky. Etiopský skladatel a kapelník Mulatu Astatke byl prvním Afričanem, který studoval na bostonské hudební škole Berkleee - a výsledkem jeho padesát let trvající tvorby je hudební novotvar zvaný ethiojazz. Astatke sice používá západní nástroje, ale z jeho skladeb, aranžmá i harmonií ihned poznáte silný vliv etiopské hudby.

Spustit audio