Jáchym Topol: Já píšu z radosti, jazyk je nádhera!

19. červenec 2018

Státní cenu za literaturu obdržel Jáchym Topol za svůj román Citlivý člověk, s přihlédnutím k celoživotnímu dílu. Ve svém poděkování na Nové scéně Národního divadla uvedl, že jeho knihy nejsou líbivé a pro všechny a také že jsou dovršením úzkosti, nikoli útěkem před ní. „Ale nechci čtenáře vystavovat zmaru a nihilismu, strašně moc pracuju s nadějí – já píšu z radosti!“ Repríza z 13. října 2017.

Z té ceny jsem vyděšen, je to samozřejmě obrovská radost a čest. Ale když má člověk trochu soudnosti, tak si říká: ještě bych se chtěl zlepšit. Diviš, nebo Čapek a Dyk, to jsou jména, ke kterým by se člověk neodvážil rovnat.

Jáchym Topol

Jáchym Topol je autor zásadních knih ať už básnických (V úterý bude válka, Miluju tě k zbláznění), nebo prozaických (Sestra, Noční práce, Kloktat dehet nebo Chladnou zemí). Sám se sice odmítá pouštět do interpretace svého díla, ale vztah ke kritickým nebo teoretickým pracím, které analyzují jeho tvorbu, má velmi kladný.

V současnosti pracuje Topol jako dramaturg Knihovny Václava Havla. Až pětadvacetkrát do měsíce se konají besedy a čtení. Přidržují se témat, která přesahují tuzemský či úzce středoevropský kontext: večery o undergroundu, ruském exilu, Čechoslovácích v Gulagu, polských reportérech, kavkazské literatuře nebo uvedení knihy o ruské agresi proti Ukrajině.

Křest audioknihy Citlivý člověk. Hostem Petra Fischera byli spisovatel Jáchym Topol a herec Petr Čtvrtníček

V roce 2000 - tedy dávno před tzv. uprchlickou krizí - Jáchym Topol uvedl, že by do republiky pozval třeba sto tisíc Tajčiců nebo Kizkeškánců a dal jim azyl. A dnes?

Myslím, že by se u nás 100 000 nebo 200 000 Syřanů docela dobře chytlo. My tady žádné uprchlíky nemáme, ale máme obrovský počet protiuprchlických stran.

Oceněný román Citlivý člověk, který vydalo nakladatelství Torst, odvysílala Vltava v říjnu 2017 jako četbu na pokračování s Petrem Čtvrtníčkem.

autor: Petr Šrámek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.