Inscenace Hotel Bezruč?! je ostravský bermudský trojúhelník

4. červen 2018

Fragmenty sedmi inscenací, které jsou neodmyslitelně spjaty s ostravským Divadlem Petra Bezruče, nyní představuje site specific projekt „Hotel Bezruč?!“, který měl v Ostravě premiéru v rámci 10. ročníku festivalu Dream Factroy Ostrava. Zaprášená slavná minulost místa se tak prolomila do znovuoživených divadelních inscenací.

Zdánlivě opuštěný chátrající hotel plný prázdných pokojů, kterými nás provází pokojská v podání Markéty Matulové a pikolík Jakub Burýšek. Znenadání se začnou zpoza rohů vynořovat ztracení hrdinové legendárních inscenací Divadla Petra Bezruče.

Z inscenace Hotel Bezruč?!

Inscenace Bezruč?! je jednou ze sedmi, která znovu ožila v podobě divadelní site specific miniatury v Hotelu Bezruč?! Další střípky v této netradiční divadelní mozaice tvoří i Don Juan v Soho, Pestré vrstvy, 1984, Britney Goes to Heaven, Evžen Oněgin a Zbabělci. Do Ostravy se tak vrací díla režisérů, jako je Martin Františák, Jan Mikulášek, Daniel Špinar, Janusz Klimsza a další. Strukturu představení a způsob využití prostoru Hotelu Palace přiblížil dramaturg projektu David Košťák.

Ještě než jsme začali zkoušet Hotel Bezruč?! v Hotelu Palace, tak jsme si prostor pojmenovali jako takový ostravský bermudský trojúhelník, ve kterém nám uvízly ozvuky daných inscenací a jejich postavy. A tak jsme k tomu také přistoupili. Hotel slouží jako ubytovna pro postavy, které sem za Bezruči přišli a už se jim nechce odejít. Je to tedy taková duchařská seance, kde se diváci mohou setkat se svými oblíbenými inscenacemi.
David Košťák

Z inscenace Hotel Bezruč?!

Pro Hotel Bezruč?! vytvořil speciální dovětek ke své původní inscenaci Pestré vrstvy režisér Janusz Klimsza.

Inscenace Pestré vrstvy byla adaptace stejnojmenného románu Ivana Landsmanna. Adaptaci napsal Tomáš Vůjtek. Román reflektoval život havířů v tomto regionu a posléze autorovu zkušenost z emigrace. Původně se inscenace hrála na dole Hlubina, tedy jako site specific inscenace, což je zajímavá spojnice s Hotelem Bezruč?!, kde se také pohybujeme v původně nedivadelních prostorách. Tento fragment inscenace se odehrává v dnešní době a bývalí havíři se ocitají v tíživé životní situaci a jejich příběh je doveden do tečky.
Janusz Klimsza

Z inscenace Hotel Bezruč?!

Jádro z inscenace Bezruč?! přenesl do jednoho z pokojů Hotelu Bezruč?! režisér Martin Františák.

Z původní inscenace jsme vytáhli živelné jádro, což byla kapela Magdon, ale ty písně zpívá svým krásným hlasem herečka Pavla Gajdošíková. A vedle toho vznikl dovětek inscenace, kdy se lídrině kapely stává Maryčkou Magdonovou a Norbert Lichý, jak starým Magdonem, tak i Petrem Bezručem.
Martin Františák

Hotel Bezruče?! bude možné navštívit až do 12. června. Společenské šaty nechejte doma, pohodlná obuv je nutností.

Spustit audio

Související