Hugo Haas a jeho (americké) filmy

22. duben 2015

Po amerických stopách významného českého herce se do amerických i evropských archivů vypravil filmový historik Milan Hain. Knižní počin, který z toho vznikl nazval Hugo Haas a jeho (americké) filmy. Veřejnosti ji představil v pražském kinu Ponrepo, o vydání se postaralo nakladatelství Casablanca.

Herce Huga Haase většina zná z prvorepublikových filmů. Jako doktor Galén z Bílé nemoci nebo tak trošku popletený, ale neodolatelný milovník, si získal srdce několika generací diváků. Méně se ale ví, že poté, co v roce 1939 utekl před nacisty do Ameriky, začala jeho úspěšná druhá kariéra. Hrál na Broadwayi a natočil asi čtyřicítku filmů. Dost často k nim napsal i scénář a produkoval je.

Hugo Haas prožil v USA 20 let, prosadil se coby divadelní herec na Broadwayi, v komediálních i dramatických rolích. Po svém přesídlení do Hollywoodu působil jako filmový herec, producent režisér. Milan Hain následoval hercovu „pouť“ a evidoval každý Haasův film, jak podotýká: „kniha postupuje chronologicky a snaží se postihnout vývoj Haasovy profesní kariéry“.

03367448.jpeg

Z anonce nakladatelství Casablanca Pro lepší pochopení tehdejších produkčních možností v americkém filmovém průmyslu předkládá autor cenné informace o praxi a podmínkách filmové produkce. Představuje Haasův „autorský“ produkční styl, ale i konkrétně uvádí synopse, scénář, produkční historii a dobové přijetí v tisku. Ve svém bádání autor čerpá z široké řady zdrojů – kromě samotných filmů, jejich scénářů, poskytuje informace z materiálů produkčních a distribučních společností, úřední korespondence, Haasovy osobní korespondence, dále tlumočí recenze z dobového amerického tisku a svědectví spolupracovníků.

Původ díla Monografie Hugo Haas a jeho (americké) filmy vychází z disertační práce Milana Haina, absolventa filmové vědy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Studie těží z ročního studijního pobytu v USA, kde se autorovi při pobytech na University of California a University of Southern California podařilo probádat unikátní materiály ze zdejších archivů.

Spustit audio