Hudební expedice do Rudolstadtu

23. červen 2008

Začíná léto, přichází sezóna open-air festivalů. Podporovat tuzemské akce je chvályhodné, ale pokud máte skutečně vysoké nároky, nezbývá než vycestovat do světa. Čtyři hodiny autem z Prahy, 250 km severozápadně za Chomutovem leží malebné městečko Rudolstadt, které je od roku 1991 dějištěm festivalu, jehož plný název zní Tanz und Folk Festival, zkráceně TFF. Za tento poněkud krkolomné označení mohou dějiny - Rudolstadt byl kdysi dějištěm jakéhosi tanečně folklorního festivalu, na jehož tradici chtěli organizátoři navázat. Programová náplň je ovšem v duchu world music a zčásti i amerického folku.

Zajímavé je srovnat tento žánrově nejpestřejší festival střední Evropy se světově proslulým Womadem: studie před několika lety ukázala, že velikostí rozpočtu se Womad a TFF neliší, a že v konkurenci ostatních evropských festivalů world music obě akce spolehlivě vedou. Rudolstadt ale oproti slavnějšímu Womadu nabízí více pódií - od intimního prostředí v místním kostele či divadle až po hradní nádvoří. Každý ročník je věnovaný určité zemi i nástroji, což je letos Izrael a rámový buben.

Hlavní účinkující letošního programu (4. - 6. července) vám představí Petr Dorůžka, který zatím nezmeškal ani jediný z 18 ročníků. Uslyšíte například Marianu Sadovskou z Ukrajiny, Amal Murkus z Palestiny, Victorii Hannu z Izraele, i "pouštní blues" saharských Tuaregů Etran Finatawa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.