Hudba Jižní Ameriky: Brazílie versus španělsky mluvící země. Na souboj zve Petr Dorůžka

18. srpen 2018

Země Jižní Ameriky lze  snadno rozdělit do dvou skupin: ty kde se mluví španělsky, a Brazílii, jediný latinskoamerický stát, kde se mluví portugalsky. Jak spolu tyto skupiny soupeří v hudební nabídce?

K rozmanitosti latinskoamerické hudby přispěl fakt, že se tu prolínají vlivy mnoha kultur ze tří kontinentů: jihoamerických indiánů, černošských otroků z Afriky a evropských kolonizátorů. Africký vliv je nejsilnější v Brazílii, kde dokonce znovuožívá styl afrobeat, který vznikl před 40 lety v Nigérii. Takto zní skupina Iconili z města Belo Horizonte na jihu Brazílie:

Velmi zajímavou průpravou k hudbě španělsky mluvícího světa jsou filmy Pedro Almodóvara. Jeden z nich, Mluv s ní, obsahuje nezapomenutelnou scénu: na slavnosti pod otevřeným nebem se scházejí hosté, početný ansámbl doprovází zpěváka - a tím je jeden z nejrespektovanějších brazilských umělců, Caetano Veloso. A právě zde se skrývá pointa. Veloso nezpívá portugalsky, tedy svojí mateřštinou, ale španělsky - jazykem Almódovarova filmu.

Jak vznikl argentický hudební styl chamamé a další typická jihoamerická hudba? Víc zjistíte přímo ze záznamu ArtCafé.

Spustit audio

Související