Hledat, improvizovat, udělat zázrak i z mála. Poslechněte si Osudy kostýmního výtvarníka a scénografa Josefa Jelínka

27. květen 2022

Divadelní svět mu učaroval už v dětství. Navštěvoval baletní přípravku Národního divadla, odmaturoval na žižkovské umělecko-průmyslové škole a úspěšně složil zkoušky na DAMU. Ale psal se rok 1968, přišli Rusové a nastal velký zlom. Poslechněte si rozhlasové vzpomínání uznávaného kostýmního výtvarníka a scénografa Josefa Jelínka.

Připravil: Daniel Jäger
Technická spolupráce: David Dibelka
Premiéra: 16. 5. 2022

Jeho kostýmy jsou zárukou kvality, ať se jedná o operu, balet nebo činohru. I proto je Josef Jelínek držitelem řady našich i mezinárodních ocenění – mimo jiné zlaté medaile z trienále v Novém Sadu i z Pražského Quadriennale. Jako výtvarník získal i Cenu Thálie a Českého lva. Jeho kostýmy oblékali a oblékají umělci na scénách nejen napříč celou naší republikou, ale i v Evropě a v zámoří. Josef Jelínek navrhoval kostýmy k bezmála tísícovce inscenací všech žánrů, pracoval pro divadlo, televizi i film.

V rozhlasových Osudech vypráví se zaujetím o svých začátcích s loutkami a papírovými maketami scén, o svých učitelích a vzorech, o potýkání se s historickými obdobími i styly, o hledání, improvizaci i potřebě přemýšlet o věcech do detailu, o celoživotním štěstí dělat to, co ho těší.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.