Hladce a obrace v podunajských vinicích

8. červen 2009

Rakouské město Kremž leží nedaleko našich jižních hranic, na řece Dunaji, kousek před Vídní. I když laik si s městem spojí především kremžskou hořčici, pro Kremž je daleko typičtější něco úplně jiného - a sice vinice na nichž se rodí vynikající bílé víno a hudební festivaly, pokrývající široké spektrum žánrů, od alternativy přes vážnou hudbu až po world music.

Celoroční kulturní program vrcholí v červenci festivalem Glatt und Verkehrt. Tento poněkud obtížně vyslovitelný německý název znamená v českém překladu Hladce a obrace, čímž organizátoři chtějí vyjádřit velmi různorodý výběr účinkujících. Program vás každý rok něčím překvapí hudbou, která je zatím v Evropě zřídka ke slyšení, na letošních finálových koncertech 23.-26. července vystoupí brazilská zpěvačka Marlui Miranda s Trilokem Gurtu, nadějná americká písničkářka Alela Diane, i v New Yorku žijící etiopská zpěvačka Gigi (na obrázku), kterou provází basista a producent Bill Laswell. To vše bude náplní Čajovny Petra Dorůžky v pondělí 13. července.

Program festivalu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.