Historické nádražní salonky pro císaře i prezidenty. Odpočívali tu také Edison nebo Chaplin

22. listopad 2018

Za nenápadnými dveřmi na prvním nástupišti hlavního nádraží v Praze se ukrývá nejhonosnější nádražní salonek v České republice. Vznikl na začátku 20. století a od té doby slouží významným osobnostem, které do Prahy přijíždějí nebo z ní naopak odjíždějí vlakem, jako zázemí. Na Masarykově nádraží vznikl salonek pro tyto účely ještě dříve. V letošním roce se v těchto historických prostorách konají komentované prohlídky.

Čtěte takéJediným muzeem plynárenství v Česku provází lampář, který ručně rozžíná lampy na Karlově mostě

Na prvním nástupišti dnešního Masarykova nádraží v Praze najdete salonek, který využíval během svých cest vlakem například císař František Josef I. nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Původně se s ním ale při stavbě nádraží nepočítalo. „Císař František Josef I. přijel poprvé do Prahy vlakem během své svatební cesty v roce 1854. Když jeho vlak zastavil na nádraží Praha, dnešním Masarykově nádraží, chtěl si v nějaké místnosti po dlouhé cestě odpočinout, omýt se a převléknout se, než bude pokračovat dál do města. Žádná taková místnost se tady ale nenacházela. Po jeho odjezdu proto vznikl požadavek, aby se při výstavbě dalších nádraží s prostorem pro potřeby panovníka počítalo,“ říká Tomáš Bezouška, systémový specialista Českých drah, který mě provádí nádražními salonky dvou pražských nádraží.

Krb v Masarykově salonku

Salonek na Masarykově nádraží postavili dodatečně. „Vznikl v 70. letech 19. století, kdy se dostavovala jedna část nádraží. Z doby císaře tady máme trámový strop, kliky u dveří a část krbu,“ ukazuje mi Tomáš Bezouška historické prostory na Masarykově nádraží.
Při výstavbě hlavního nádraží v Praze na počátku 20. století se už s místností pro tyto účely počítalo. Nejhonosnější nádražní salonek v České republice poskytl a stále poskytuje zázemí významným osobnostem, které do našeho hlavního města přijíždějí nebo z něj naopak odjíždějí vlakem. „Hlavním sálem prošli poslední dva habsburští císaři, všichni naši českoslovenští a čeští prezidenti. Například 21. prosince 1918 zde předseda vlády Karel Kramář a spisovatel Alois Jirásek přivítali Tomáše Garrigua Masaryka, když se vracel ze svého exilu. Na svůj vlak zde ale čekal také Thomas Alva Edison a přivítaný tady byl i Charlie Chaplin,“ vysvětluje Tomáš Bezouška.

Nástěnné malba ve vládním salonku na hlavním nádraží v Praze

Když do hlavního sálu vejdete, okamžitě vás zaujmou nástěnné malby. „Pocházejí od Viktora Strettiho a Václava Jansy. Poznáme na nich místa, která můžeme v hlavním městě vidět i v dnešní době. Když se na ně ale návštěvníci podívají pozorně, zjistí, že například mariánský sloup už na Staroměstském nádraží nenajdou, protože byl v listopadu roku 1918 stržen,“ říká Tomáš Bezouška. A dodává: „Každý z nás tímto nádražím prošel několikrát, ale málokdo tuší, že se zde nachází takové nádherné, a hlavně zachovalé prostory. Navíc zde vidíme různé secesní prvky.“

Otevírací doba: 24. 11. a 29. 12. 2018 od 10 do 17 hodin (komentované prohlídky začínají vždy v celou hodinu, poslední z nich se koná v 16 hodin)
Vstupné: zdarma
Cesta: na prvním nástupišti hlavního a Masarykova nádraží v Praze
Další informace: 29. prosince ve 14 hodin se koná také komentovaná vycházka mezi hlavním a Masarykovým nádražím v Praze. Vycházka je zdarma, ale počet účastníků je omezen. Přihlásit se můžete na e-mailu bezouska@gr.cd.cz.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio