Henrik Ibsen: Přízraky

6. červen 2020

„Všude kolem nás žijí přízraky. A všichni máme takovou hrůzu ze světla.“ Poslechněte si rozhlasovou inscenaci přelomové a ve své době velmi skandální hry norského klasika moderního dramatu Henrika Ibsena. V roce 2012 ji natočila režisérka Hana Kofránková s herci Danielou Kolářovou, Janem Dolanským, Viktorem Preissem, Oldřichem Vlachem a Tatianou Vilhelmovou. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Klára Novotná
Osoby a obsazení: paní Alvingová (Daniela Kolářová), Osvald Alving (Jan Dolanský), pastor Manders (Viktor Preiss), Regina (Tatiana Vilhelmová) a Jakub Engstrand (Oldřich Vlach)
Překlad: František Fröhlich
Hudba: Petr Kofroň
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2012

Ibsenovo rodinné drama Přízraky (1881) bývá označováno za „přelomové dílo“ v cestě moderního dramatu – má rozměr tragédie, je ale psáno všední prózou a pro vyklenutí dramatického oblouku postačí autorovi pouhých pět postav. V době svého vzniku byly ale Přízraky prohlášeny za „otevřenou stoku“ a skandál, který vydání hry způsobilo, předstihl Ibsenovo očekávání.

Přízraky pravděpodobně způsobí v některých kruzích poprask, ale tak to musí být. Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by nutné je napsat.
Hernik Ibsen

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.